Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik vid Siljan lägger ned

Nystart och omarbetning hjälpte inte. Musik vid Siljan lägger ned.
– Det är tråkigt. Men ibland måste man byta spår, säger Bo Pettersson ordförande.

Annons

1969 arrangerades den första Musik vid Siljan. Sommaren 2015 blir den sista. Under senare år har festivalens konserter tappat publik - fler arrangörer, större musikutbud och nya publikmönster konkurrerar.

Vid en extra bolagsstämma med Musik vid Siljan AB beslutades att rekommendera ägarkommunerna och vänföreningen att avveckla festivalens nuvarande verksamhet.

Festivalen har haft problem med vikande besökssiffror och ekonomi länge. Första krisen kom i början av 2000-talet och sedan igen 2009, vid 40-årsjubileet meddelade styrelsen att festivalen skulle läggas ned om inte ytterligare pengar sköts till. Festivalen räddades kvar och 2010 gick Musik i Dalarna in som producent.

I somras erbjöds en komprimerad festival som i stället för en vecka arrangerades torsdag till söndag.

Men åtgärderna räckte inte.

– Vi har inte lyckats i den här formen heller, vi avbryter när vi fortfarande har lite resurser att stödja annan musikverksamhet, säger Bo Pettersson som är ordförande i Musik vid Siljan AB sedan 1,5 år.

I stället för en samlad festival föreslår styrelsen att ägarkommunerna söker nya former för musiksamverkan, och vägar att stödja musikutbud och konsertarrangörer, och att söka nya aktörer för att fortsatt trygga och stärka "kvalitativa musikupplevelser i en unik kultur- och naturmiljö".

Kommunerna som tillsammans äger festivalen kommer att bjuda in Musik vid Siljans intressenter, samarbetspartners och musikvänner till diskussion om hur gemensamt arbete fortsatt kan utveckla musikutbudet kring Siljan, skriver styrelsen för festivalen i ett pressmeddelande.

– Folkmusiken, med Folkmusikens hus och Bingsjöstämman står ju redan på egna ben. De kommer att fortsätta, och jag vet att Alfvéngården och Sångs fortsätter med musikarrangemang, säger Pettersson.

Musik vid Siljans Vänförening avser också att fortsätta sitt arbete för att stötta och främja musikkulturen kring Siljan, främst via sina kurser, sin stipendieverksamhet och sitt nätverksarbete.

LÄS MER: Artisterna i sommarens festival

LÄS MER: Kortare festival med varierat program

Mer läsning