Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med kroppen som öra – Polarpristagaren Evelyn Glennie till Falun

En barfota Polarpristagare med dubbel orkester. På onsdag uppträder den skotska slagverkaren Evelyn Glennie i Falun. Under ledning av dirigent Ingar Bergby framför hon tillsammans med Dalasinfoniettan och Musica Vitae verk av bland andra James McMillan och Michael Tippett.

Annons

Slagverkaren Evelyn Glennie lyssnar med hela kroppen.

Musikens materia är luft som sätts i rörelse. Vibrationerna fångas upp av örat och omvandlas till elektriska signaler som sedan tolkas av hjärnan.

Ur det perspektivet är hörseln egentligen bara en specialiserad del av känseln, och hela kroppen ett utvidgat öra, en mottagare som registrerar tryckvågor över hela sin yta.

Att upplevelsen av musik skulle handla enbart om det som passerar trumhinnan är därför helt enkelt inte sant. Det finns så många vägar in. Det gäller bara att lära känna dem.

LÄS MER: Evelyn Glennie om kroppen som öra

Evelyn Glennie är den första slagverkssolist som har tilldelats Polarpriset. Det var 2015, men redan innan dess var hon bekant för en bredare publik bland annat från OS-invigningen i London 2012 och för sitt samarbete med Björk i låten ”My spine”.

Ryggraden, ja. Den är ju också en del av ”kroppsörat”. Precis som ansiktet, käken, bröstet och fötterna.

Under hennes namn på hennes webbplats står mottot ”Teach the world to listen”. Människor kan lära sig lyssna med hela kroppen, och det är något som Evelyn Glennie själv har ägnat nästan hela sitt liv åt. Vid tolv års ålder förlorade hon nämligen större delen av sin hörsel.

Eller ska man säga att hon vann en ny, större sorts hörsel? För det hindrade henne inte att börja studera slagverk och puka, att bli antagen till Royal Academy of Music och att utvecklas till en av världens främsta slagverkssolister.

Kanske var det till och med en förutsättning.

Storslaget – Evelyn Glennie med dubbel orkester

Med Dalasinfoniettan och Musica Vitae

Dirigent Ingar Bergby

Onsdag 15 mars, Kristinehallen, Falun, 19.00

Evelyn Glennie.

Mer läsning

Annons