Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångkulturdagarna lockar med gratis filmfest kryddad med kultur

På lördag, den 22 oktober, är det dags igen för Mångkulturdagarna i grannkommunerna Ludvika och Smedjebacken.

Annons

Här förevigas unge

Skillnaden mot tidigare år är att en stor del av programmet handlar om film.

– Dessutom är det fri entré till filmerna liksom alla övriga arrangemang, säger Therese Leopoldsson vid kultur- och fritidsförvaltningens integrations- och etableringscenter.

– Tanken med filmfesten är att sätta fokus på film som gemensamt intresse oavsett bakgrund, fortsätter hon och tillägger:

– Ofta har det centrala under mångkulturdagarna varit föreläsningar, mat, dans och annat i syfte att skapa mötesplatser. Vi vill nu använda oss av nya grepp för att nå den breda allmänheten.

Filmvidden är generös och sträcker sig från premiärvisningen på lördag förmiddag av Ludvika kommuns egenproducerade film "En film om flykt och svalor" till internationella filmer i världsklass.

Den 28 minuter långa egenproducerade filmen följs sedan upp med filmsamtal tillsammans med projektledaren/manusförfattaren Lasse Nohrstedt och filmskaparna på Wizworks studios. Samtalet blir också ett återkommande inslag under veckan.

Vidare under lördagen framträder Ludvika minicirkus på Aveny i Folkets hus.

Halvtimmen senare visas dokumentärfilmen "På väg till skolan". Den som hellre vill det kan vid samma tidpunkt delta i ett konstnärssamtal i foajén med Hållams Linnea Henriksson och Johanna Hästö.

Ämnet är givet – om boplatsen tillhörande en grupp EU-migranter som brändes ned till grunden i början av augusti 2015 i ett skogsområde i Göteborg, och den misshandel några av dem utsattes för.

Under lördagseftermiddagen visas även den afghanska filmen "Tålamodets sten".

Och senare under kvällen är det ridå för dokumentären "Taxiklubben", om taxiföraren Allonias som trots 12-13 timmar långa arbetsdagar inte kan försörja sin familj, och väljer att ta upp kampen mot Sveriges största taxibolag...

Efter filmen väntar samtal med regissören Johan Palmgren.

Lördagskvällen avrundas med ett framträdande av hiphoparen Mahmod Hohsan – och spelfilmen "Going to heaven" – som ska vara en av de första visningarna i Sverige efter Arabfilmfestivalen i Malmö tidigare i oktober.

Måndagskvällen inleds med prisutdelningar (kommunens integrationspris/uppmuntranspris, Lions Ängsklockans mångkulturpris samt FN-föreningens pris).

Under kvällen visas den omtalade filmen om "Den unge Zlatan". I det här fallet sker filmsamtalet innan filmvisningen – tillsammans med regissören Magnus Gertten och Rebecka Bladh som är ungdomsdomare i IFK Ludvika.

Filmfesten kommer även att pågå i Folkets hus biosalong i Smedjebacken.

En av lokmuseets gamla tågvagnar i Grängesberg användes för inspelning av en scen till

På tisdag den 25 oktober erbjuds den finska filmen "Fäktaren", på fredagen visas konsertfilmen "Mötley Crüe – The end" och på lördag eftermiddag "Jag älskar dig – en skilsmässokomedi".

Noteras kan dock att lördagen inleds med "All världens kakkalas" på Werner Aspenströmbiblioteket. Efter kakfrossandet får också publiken i Smedjebacken chansen att se och samtala om "En film om flykt och svalor".

Den veckolånga filmfesten kryddas även med en vernissage (25 oktober) på Ali Layeghis utställning "Flykt till frihet" i Ludvika konstrum och en videoklippstävling för skolelever i Ludvika/Smedjebacken.

Uppgiften är att åskådliggöra det mångkulturella samhället.

Vidare bjuder fjolårets Ahlbäckpristagare Ulrika Mars på utställningen "Att fara" i Meken, Smedjebacken.

Läs även: Romerna i fokus

Läs även: Antirasistisk föreläsning i Ludvika

Mer läsning

Annons