Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malmö-operan inleder sommarens festival i Dalhalla

Om att slitas mellan sin religion och känslorna för den älskade.
Det är det centala i operan Lakmé, som sätts upp i Dalhalla i sommar i samarbete med Malmöoperan.

Annons

Det är första gången på många år som Dalhalla gästas av ett annat operahus, när Malmö opera gör en konsertant uppsättning av operan Lakmé - en operaföreställning i sin helhet men utan scenografin.

– Det känns fantastiskt att Malmö Opera kommer och inviger årets operafestival på Dalhalla, säger föreningens ordförande Sten Johannisson-Thörne.

– Vi har tittat på flera olika samarbetsmöjligheter men valet föll på Malmö operahus, dels för att vi så klart vet att de gör bra föreställningar med hög kvalitet, dels för att locka en ny publik. Vi tror att det här gör att fler från södra Sverige upptäcker oss, säger Sten Johannisson-Thörne.

Lakmé från 1883 är Delibes mest kända opera. Han skrev baletter och operetter i fransk, distanserat romantisk stil.

Svetlana Moskalenko gör titelrollen som Lakmé i operan som inleder operafestivalen i Dalhalla.

Operans berömda Klockaria fångar på kornet det centrala i dramat: Med hisnande koloraturer slits Lakmé mellan sin religion och sina känslor för den älskade engelsmannen.Titelrollen är stark, intelligent och handlingskraftig. Lakmé inser att hennes kärlek är en dröm. Att lära sig förstå varandra tycks under 1800-talet förblivit en ouppnåelig önskan. Frågan är om det fortfarande är så?

Operan har premiär på Malmö Opera 7 september 2017, men publiken i Dalhalla får alltså uppleva operan före dess. Operan sjungs på franska och textas till svenska.

Att Malmö Opera inte plockar med sig hela scenografin till Dalarna beror dels på kostnadsskäl, det är dyrt att transportera, dels på att det blir svårt att hinna riva och sätta upp nya scenen till de olika programpunkterna.

– VI har flera stora produktioner under festivalen, tre föreställningar och en barnopera, säger Johannisson-Thörne.

Sedan tidigare är det klart att Rickard Söderberg och Matilda Paulsson deltar i en operagala under festivalen och att Maria Blom regisserar en föreställning med två operor av Carl Orff för Dalhalla under veckan i augusti.

Lakmé

Musik: Léo Delibes

Libretto: Edmond Gondinet, Philippe Gille - baserad på ”Braminens tofflor” av Théodore Pavie och Rarahu av Pierre Loti

Dirigent: Magnus Fryklund

Malmö operakör och Malmö operaorkester

I rollerna: Lakmé: Svetlana Moskalenko, Gérald: Leonardo Ferrando och Nilakantha: Taras ShtondatSpelas i Dalhalla 21 augusti.

Mer läsning

Annons