Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liv Strömqvist och Horace Engdahl gör ny bildningsresa i tv

Serieskaparen Liv Strömquist och akademiledamoten Horace Engdahl gör en ny roadtrip i kulturens och bildningens tecken. Den här gången är det hon som väljer resmålen.

Annons

För andra gången ger sig Horace Engdahl och Liv Strömquist ut på en bildningsresa tillsammans.

Första resan gick till platser som Kierkegaards grav, Goethes Weimar, Paris och S:t Petersburg. I sex nya avsnitt fortsätter de båda kulturpersonligheterna att utforska spännande platser och konstnärskap i Europa.

Nu är de varma i kläderna.

– Förra gången träffades vi för första gången, vi hade aldrig setts innan. Nu hade vi redan gjort en resa så det kändes mycket mer avslappnat. Vi visste mer hur det gick till, så det kändes lättare, säger Liv Strömquist.

Klassisk bildning står även nu på agendan. Duon upplever och funderar, diskuterar och promenerar. I första serien valdes resmålen av Horace Engdahl. Nu för Liv Strömquists intressen dem till Kreta, Granada, italienska Capalbio och Rom, Moskva och St Ives i Cornwall.

– Det var så klart en väldigt lyxig situation för mig att få välja sex ställen och kulturgrejer som jag tyckte var jätteintressanta, säger hon.

Liv Strömqvist.

Förra säsongen fick kritik av recensenter för att ha gett alltför stort utrymme åt Horace.

– Det är väl ingen stor statshemlighet att Horace tycker om att prata om sina egna ämnen. Samtidigt är det ju lite därför han är med i programmet. När det mättes hur mycket vi pratade, då pratade vi faktiskt hälften var. Jag tycker själv att jag tog upp många intressanta kvinnliga konstnärskap, och att kritiken var lite orättvis, säger Liv Strömquist.

Till den nya resans höjdpunkter räknar hon besöket i Niki de Saint Phalles italienska skulpturpark och ikonmålningarna i ett kloster utanför Moskva.

– Vi tycker att det är så kul att lära oss de här grejerna på egen hand att vi ofta glömmer bort att vi blir filmade.

"Liv och Horace i Europa - den nya resan" har premiär i SVT1 den 15 november.

Horace Engdahl och Liv Strömquist reser i Europa i den andra säsongen av SVT:s serie. Pressbild.

Mer läsning

Annons