Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekfullt museum för scenkonst slår upp dörrarna i helgen

Som ett inspirationsmuseum snarare än en kronologisk berättelse om svensk musik- och teaterhistoria öppnar nu det nya Scenkonstmuseet i Stockholm. Tanken är att skapa igenkänning och intresse men också lust.

Annons

Hungran, från "Beppes godnattstund", i svart basker och djup existentiell konstnärskris tar emot i den inledande montern. Han flankeras av andra barnprogramsdockor som Höna Pöna och Televinken.

– Tanken är att det hela tiden ska finnas något för alla generationer, säger utställningskurator Clara Åhlvik.

Den som vill höra dockorna tala kan sätta på sig hörlurar. Konstnären Bernt Frankie, Hungrans tillverkare och röst, var nyligen på besök och röstsatte sin docka.

Kompositören Jesper Nordin har tillsammans med Jonas Kjellberg gjort

Nya Scenkonstmuseet är ett i högsta grad modernt och interaktivt upplevelsemuseum i en väldigt gammal byggnad: I Kronobageriet bakom Dramaten bakades en gång brödet till Karl XII:s soldater. Vid stängningen 2014 hyste fastigheten det gamla Musikmuseet. Nu har byggnaden renoverats av Statens Fastighetsverk för drygt 38 miljoner kronor och byggts ut till ett museum med lika mycket fokus på dans och teater som på musik. Processen påbörjades av den förra kulturministern och har slutförts av den nuvarande.

Varje nytt hål i de gamla stenväggarna har föregåtts av en förfrågan till Riksantikvarieämbetet som också propsade på att trapphuset även fortsättningsvis skulle få behålla den rosa färgen som kom dit på 70-talet.

Dockorna kommer från Isak Jacobis källare i Ingmar Bergmans

Dockteatern, dansen och teatern har fått en utvald ikonisk föreställning vardera. I teatersektionen finns scenografiskisserna till urpremiären av Strindbergs "Ett drömspel" på Svenska Teatern 1907, Harriet Bosses skor från samma föreställning, liksom hennes inläsning av rollen som Indras dotter för Sveriges Radio. En helt nygjord filminstallation av den amerikanske regissören och konstnären Robert Wilson om samma pjäs är under produktion.

Den som är mer intresserad av det praktiska teaterarbetet kan sätta på sig hörlurarna och lyssna till skådespelaren Ann Petrén. Tillsammans med bland andra Philip Zandén berättar hon, via skärmar på väggen, om hur hon går tillväga för att gestalta en roll.

Men här finns också brevet som Carl Thunberg skrev från Tidaholmsanstalten till Lars Norén, "Bäste herr Norén", och som fick den blivande chefen för Riks Drama att skriva den omdebatterade pjäsen "7:3".Allkonstverk

Från Judiska teatern kommer glaskonstnären Ann Wåhlströms gigantiska glasdroppar, en gång konstnärlig inramning till Steve Reichs och Fläskkvartettens föreställning

Dansavdelningen har extra fokus på Birgit Åkessons banrytande koreografi till Harry Martinsons rymdopera "Aniara" från 1959, ett allkonstverk där Bengt X:et Erixsons hade gjort scenografi och science fictioninspirerade kostymer.

Just dansen är extra interaktiv, bland annat genom "gestometern" som ger även den stelaste människa en känsla av att vara rytmisk och dansant. Bara genom att röra sig skapar man olika beats samtidigt som man ser sig själv i en behagligt stiliserad version på en stor skärm.

– Vi hade Dramatens vänförening på besök i går och det spelade ingen roll om man hade käpp eller rullator, det gick att dansa ändå, berättar museichefen Daniel Wetterskog.

Det interaktiva går igen även på musikavdelningen där besökarna genom att röra olika klossar enkelt kan välja mellan olika instrument och kombinera ljud till egna låtar.

– Alla kan inte bli Mozart eller Robin men alla kan skapa och göra musik, säger Daniel Wetterskog.

SCENKONSTMUSEET

Öppnar: Den 11 februari.

Bakgrund: Byggnaden har renoverats för cirka 38 miljoner kronor, varav knappat 32 miljoner kronor från Statens Fastighetsverk. Den nya basutställningen har byggts upp för 17 miljoner kronor. När Musikmuseet fick överta Teatermuseets samt Marionettmuseets samlingar 2010 och 2011 och den gamla byggnaden dessutom behövde renoveras bestämde sig politikerna för att förverkliga den gamla tanken på ett gemensamt Scenkonstmuseum.

Plats: I det gamla Kronobageriet på Sibyllegatan 2 i Stockholm.

Innehåll: Museet förfogar över tre våningsplan och rymmer en fast basutställning, "På scen", på tre våningsplan samt tillfälliga utställningar, ytor för workshops och så småningom även en ny restaurang.

I oktober öppnar "Ortens favoriter", den första utställningen om den svenska hiphopens historia fram till i dag. Musikjournalisten Ametist Azordegan producerar "Ortens favoriter" som senare ska visas i Malmö, Umeå och Jokkmokk.

Nästa år visas en stor utställning om Ingmar Bergman med anledning av hundraårsjubileet av hans födelse.

Mer läsning

Annons