Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturfyren på is - beror inte på VM

Det är en myt, som tyvärr kulturredaktör Jens Runnberg spinner vidare på, att Kulturfyren, kulturhuset för hela Dalarna, lagts på is på grund av stundande skid-VM, skriver här Mikael Rosén.

Annons

Kulturfyren ligger på is just nu, men det har andra orsaker än skid-VM. Den första är att landstinget ännu inte fått kontroll över sin ekonomi. Som huvudman för länskulturen ska landstinget svara för större delen av kostnaderna, och det kan man i dagsläget inte ta på sig. För Falun skulle det mesta av kostnaderna för ett nytt kulturhus kunna finansieras genom omdisponering. Idag betalar Falu kommun nästan 2 miljoner kronor till teatern och ca 5,5 miljoner till Folkets Hus.

Genom att låta de pengarna istället gå till Kulturfyren skulle större delen av Faluns åtagande vara finansierat. Här uppstår det stora politiska problemet.

Den verkliga orsaken till att det (ännu) inte blivit någon kulturfyr är alltså att Faluns socialdemokratiska politiker, med Gahnshag i spetsen, tycker att det är viktigare att hålla sina kamrater i Folkets Husföreningen på gott humör än att bygga ett kulturhus som skulle bli en tillgång för hela Dalarna. Dessa politiker är de enda som tjänar på att VM-myten odlas och sprids.

Mer läsning

Annons