Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upplev konsten i det gröna i sommar – här är fyra skulpturutställningar

Den som går ut i sommarens skulpturparker kan möta vandrande skogsspöken eller förlora balansen i ett gungande hönshus. I Örebro ska samtidskonsten inta hela staden.

Annons

Det gungande huset är ett av nytillskotten i Wanås skulpturpark i Skåne. När konstnären och koreografen William Forsythe vandrade runt i slottsparken fastnade han för det förfallna hönshuset som nu har fått en helt ny och osynligt upphängd huskropp. Hela huset rör sig när någon går in i det.

– Man förlorar balansen lite. Dels är det den här fysiska upplevelsen men också, tycker jag, ett slags metafor om världens tillstånd, säger Elisabeth Millqvist, konstnärlig ledare.

På Djurgården i Stockholm möter neonklädda joggare i stället Eva Hilds organiska former. Sin ateljé har hon i Sparsör, utanför Borås. Men nu är det dags för utplacering längs Djurgårdsbrunnskanalen i Stockholm och Eva Hild finns på plats i gul byggarbetarväst för att bistå Kungliga Djurgårdsförvaltningen och Galleri Andersson/Sandström som i sommar visar sex av hennes storskaliga verk längs promenadstråket.

– Det är fantastiskt att få vara i den här helt fria miljön, säger hon.

Eva Hild hjälper till vid installationen av hennes skulptur

Grönskan tar fram andra sidor hos skulpturerna jämfört med när de visas i fyrkantiga stadsmiljöer. På Djurgården blir de kanske lite mindre organiska?

– I naturen särskiljer de sig väldigt mycket till färg och form. Där utstrålar de något mekaniskt i sitt organiska flöde. Men jag tänker att de är både och.

Malmöborna kan se hennes största verk, "Rubato", utanför det nya konserthuset. Även i Västerås, Kungälv och Mölnlycke finns hennes "koreograferade assymetrier" som hon ibland kallar dem.

De abstrakta formerna handlar om mänskliga tillstånd och Eva Hild försöker hela tiden jobba med motsättningar, med inre tryck som möter yttre och med olika tyngdpunkter som drar i varandra, berättar hon.

"Stand" kallar hon den av sina skulpturer som hon tycker har mest integritet. Men de slutna runda formerna öppnar sig samtidigt för den joggare som orkar stanna till och ta ett varv runt betongsockeln. Där blir plötsligt skulpturens inre synligt.Höghalsade rådjur

Någon kilometer därifrån installerar Karin Wiberg sina lerskulpturer i Thielska galleriets park. "Ögonblick" heter hennes utställning med vandrande spöken och höghalsade rådjur. Tidigare har hon bland annat ställt ut i den heliga mossträdgården, "Forest of wisdom", i Komatsu i Japan men också vid Umeälven.

– Jag tycker om att skapa en stämning och en atmosfär och verkligen arbeta utifrån den miljö man befinner sig i och känner av. Skulpturerna börjar leva på olika sätt, när man sätter dem utomhus är det som om de rör sig.

Till utställningen i Thielskas trädgård har hon bland annat gjort harar men också ett nytt rådjurshuvud.

– Jag tycker väldigt mycket om hur rådjur sträcker upp sina halsar, att man verkligen kan möta deras blick. Det är otroligt vackert, de står verkligen och utforskar dig, det är sådana ögonblick som jag fascineras av i livet. Det är som att djur ser något annat inom en än vad människor gör.

Men hennes djur blir också förmänskligade och Karin Wiberg tycker sig kunna se djuret i människan utan att det för den skull handlar om "djuriska egenskaper", snarare om ett slags fundersamhet och frånvaro.

– Hur man än försöker anpassa sig till det här vardagliga och sociala livet finns det saker som man inte kan dölja, det är viktigt att hålla fast vid det.

I Örebro öppnar årets Open Art den 18 juni, konstbiennalen där samtidskonst under hela sommaren får invadera stadskärnan och det offentliga rummet.

FAKTA: Skulpturutställningar i urval

Wanås skulpturpark i Knislinge, Skåne är öppen alla dagar året runt. I sommar visar Wanås verk av bland andra William Forsythe vars helt nya installation och ombyggda hönshus "Underall" öppnar den 4 juni.

Örebro Open Art pågår den 18 juni till den 10 september, i år med verk av ett 60-tal konstnärer och med särskilt fokus på Japan och Colombia.

Eva Hild på Djurgården omfattar sex skulpturer i en utställning som arrangeras av Kungliga Djurgårdsförvaltningen i samarbete med Galleri Andersson/Sandström. Visas 5 juni till 31 augusti.

Karin Wibergs utställning "Ögonblick" visas i Thielska galleriets park på Djurgården i Stockholm 1 juni till 1 oktober. Utställningen omfattar 17 skulpturer plus en grupp skogsspöken.

Mer läsning

Annons