Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svart och motsträvigt I Galleri Se

Annons

Maria Larsson och Maria Olevik gick ut Konstfack förra året och jobbar ihop. Deras speglande blanka Mirrors ger rummet blänk av mystik - det som rör sig på den helsvarta keramikytan är bara reflexer från fönsterljuset och människor som går förbi. I det outgrundliga svarta finns också minnen av natur som en gång funnits, i form av avtryck av kvistar och blad.

Samma lite motsträviga naturkänsla finns i de små objekten, alkottar, nypon och annat som när de doppats i krämigt vit porslinslera förvandlats till märkliga former under kupor av glas.

Förvandlingen finns också med i Mårten Medbos objekt. Velvet, sammet, kallar han lite retsamt objekten som är besprutade med nästan taggigt sträv glasyr. Det mjuka och mulligt lealösa är ren synvilla och bygger på upplevelsen av de runda formerna, som ständigt tycks förmera sig på ett amöbalikt vis. Mårten Medbo, som är bosatt på Gotland, har havets djur och stenar med i sin formfantasi.

Mårten Hedbos objekt är av gjuten lera, men han arbetar också i andra material. Nyligen har han tillsammans med hustrun Hanna Stahle gjort en utsmyckning i rostfritt stål på muren till Salas nya fängelse.

Mer läsning

Annons