Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Johansson ställer ut fördomar om danskarna

/
  • Hoppas på skratt. Sälenfödda konstnären Peter Johansson ställer ut en Hitlerhjälm i bacon på galleri Larm i Köpenhamn.

Annons

Peter Johansson är född i Sälen men bor sedan flera år tillbaka i Malmö.

- Jag har verkligen fått se hur det fungerar mellan Sverige och Danmark. Vi svenskar har någon syn på danskarna som jovialiska men väldigt hierarkiska människor som äter mycket korv och bacon. Danskarna tycker att vi är fyllerister som tar deras jobb.

Han ställer ut gamla och nya skulpturer med fördomar som sammanhållande tema. Bland annat en kunglig tiara där diamanterna bytts ut gristrynen skulpterade i falukorv, instängda i glasburkar fyllda med gul, urinliknande vätska. Här visas också ett fotografi föreställande konstnären själv iklädd en Hitler-frisyr i bacon. Det är inte första gången Peter Johansson använder nazistiska symboler i sin konst.

- Jag tycker om att leka med kända och enkla symboler och mixa ihop dem till något nytt.

Blir det verkligen nytt om du gör det gång på gång?

- Ibland blir det väldigt intressant och ibland kalkon. Det är som mänsklighetens uppfinningar i stort. Vissa saker har förstört för hela mänskligheten.

Ge exempel?

- Flyget. Flygplansbränsle är ju det farligaste som finns just nu.

Förutom att belysa fördomar mellan Sverige och Danmark kan utställningen ses som en kommentar till den danska invandringspolitiken.

- De har ett sjukt system. Gifta par där den ena personen är invandrad kan inte bo i Danmark utan flyr till Malmö. Pia Kjærsgaard ser inte ut som Hitler men vill man göra en koppling till nazismen så finns den där.

Tror du att danskarna kommer att bli provocerade?

- Inte särdeles. Det är inte menat som en provokation. Jag hoppas mest att de skrattar.

Mer läsning

Annons