Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monumentalt om garn, vävning och vävkonst

"En särskild klang i färgen" är namnet på årets stora utställning i Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef – och utställningens "ton" av omfång och storhet sätts genom en bild i monumentalformat på Lindberghallens gavel mot Borlänge.

Annons

Lindberghallens Borlängegavel med bild av Helena Hernmarcks väv Passing Fall.

På lördagen, den 27 maj klockan 12, är det vernissage för sommarutställningen, där tre eller rent av fyra storheter – Ottilia Adelborg inräknad – och deras verk presenteras.

I centrum finns konstnärinnan Helena Hernmarck, verksam i USA, känd för sina monumentalvävar och representerad på bland annat Nationalmuseum i Stockholm och Metropolitan Museum of Art i New York.

Helena Hernmarck, textilkonstnär, på besök hos Wålstedts Textilverkstad i Dala-Floda.

Hennes bildvävar är upp till 75 kvadratmeter stora och har i regel vävts av de skickliga väverskorna vid Alice Lund Textilier i Borlänge och av garn spunnet och färgat vid Wålstedts Textilverkstad i Dala-Floda.

Såväl Alice Lund Textilier som Wålstedts Textilverkstad utgör delar av sommarutställningen, invävda i ett större hantverks- och konstsammanhang.

– De har varit och är ­väsentliga för mitt konstnärskap och utgör svenska nationalklenoder, unika och ovärderliga, anser Helena Hernmarck, som faktiskt har släktskapsband med Gagnefskonstnärinnan och den svenska illustrerade barnbokens skapare Ottilia Adelborg.

Utställningen i museet inleds alltså den 27 maj och pågår till och med den 17 september. I anslutning till den genomförs en programverksamhet i form av bland annat filmvisningar, föredrag och workshops.

En mindre och kompletterande del av utställningen visas i Lindberghallen den 26 juni till den 16 augusti.

Ett större exempel på Helena Hernmarcks bildkonst visas just nu – i monumentalformat – på Lindberghallens gavel mot Borlänge.

Mer läsning

Annons