Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstgrafiska verkstaden firar 50

/

Annons

Det blir ett riktigt grafikår i år. Falu Konstgrafiska verkstad firar 50-årsjubileum med flera utställningar. Och i augusti är det dags för Falu Grafiktriennal.

Den första av en rad grafikutställningar har hängts i Kopparhatten, där Dalarnas museum tagit över utställningsverksamheten. 22 grafiker från konstgrafiska verkstaden ställer ut under året. Först ut är Björg Bendiksen Román och Malou Backman. Björg Bendiksen Román visar collage och etsningar på kinapapper.

- Jag gillar strukturen på papperet. Motivens enkla skålformer uppfattar jag som kvinnliga attribut, säger Björg. I skålar ryms både mat och nytt liv. I de här skålarna spirar vårens första trevande blommor.

Malou Backman har experimenterat med fotografi, delvis bearbetad i datorn. Rörelsen i dansen är tema.

- Jag ville framhäva form och rörelse och valde svartvitt. Jag är egentligen ingen fotograf, säger Malou, vad jag är ute efter är transparensen, det oskarpa mot skärpan.

Konstgrafiska verkstaden kommer att ha en jubileumsutställning i Konsthallen maj till augusti, sedan öppnar Falu Grafiktriennal 25 augusti.

I vår arrangeras också grafisk verkstad i Gruvstugan för konstgrafiska verkstadens praoelever, ett pilotprojekt som kanske får en fortsättning på hösten.

Mer läsning

Annons