Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst som utforskar omklädningsrum

Av en slump kunde Falu kommun och en nyutexaminerad konststudent dra stor nytta av varandra. En konstutställning som utforskar gemensamma omklädningsrum kändes väldigt relevant när Falu kommun planerar att rusta upp simhallen.

Annons

Kristin Ylikiiskilä Broberg, Tomas Jons och Erika Haanaes diskuterar varför frågan om gemensamma duschrum behöver lyftas.

Utställningen heter "Go so soft repair for active damaged care" och visas för närvarande i demokratirummet på Falu Stadsbibliotek. Här står schampoflaskor och duschkrämer utplacerade på hyllor och för ögat ser det inte ut som något annat än just det. Men tanken bakom är av betydligt större omfång:

– Min ingång till det här projektet är att jag är väldigt fascinerad av platsen omklädningsrum. Jag är nyfiken på hur inställningen till dem skiljer sig mellan generationer och hur synen på nakenhet skiljer sig kulturer emellan. Det är en känslig plats där ingen går oberörd och en plats där man väldigt tidigt socialiseras in, säger konstnären bakom utställningen, Kristin Ylikiiskilä Broberg.

Hennes uppfattning är att folk antingen har en positiv eller negativ relation till omklädningsrum. För henne är känslan positiv. Hon har tillbringat många timmar i de flesta Faluns omklädningsrum:

– Jag har lagidrottat mycket när jag var yngre och upplever omklädningsrum som en kollektivt stark plats. Men alla har såklart inte den upplevelsen.

Vad människor har för relation till omklädningsrum har Kristin Ylikiiskilä Broberg tagit reda på via intervjuer bland annat, där somliga faktiskt har inletts i bastun.

Nu finns både hennes bastusamtal, allmänna tankar om omklädningsrum och utdrag om ämnet från böcker uppsatta i omklädningsrummen i simhallen på Lugnet. Samt bilder på schampoflaskor förstås.

I demokratirummet på Falu stadsbibliotek pågår utställningen

Och detta till Falu kommuns fritidschef Tomas Jons stora glädje.

– Den här konstutställningen är verkligen jättebra tajmat tidsmässigt. Kristin hörde av sig med en förfrågan till kommunen och vi vill helt enkelt passa på att lyfta de här frågorna nu när vi planerar den nya simhallen.

Omklädningsrummen behöver verkligen fräschas upp, menar Tomas Jons och syftar både på den fysiska platsen och jargonger och beteenden som präglar omklädningsrum.

– Simhallen och omklädningsrummen som finns nu på Lugnet ritades och byggdes på 1960-talet, där kulturen om folkhemmet innebar att alla byter om tillsammans och så enkelt är det. I dag är det ett annat klimat där det råder större medvetenhet när det gäller att respektera varandra, och hur man vill ha det, säger Tomas Jons.

Han menar att omklädningsrummen måste anpassas så att alla trivs och känner sig välkomna.

Det är något som Erika Haanaes, verksamhetsutvecklare på socialförvaltningen på Falu kommun, vill trycka lite extra på. Även hon är delaktig i projektet. I nuläget upplever hon att simhallen inte är för alla.

– Alltså, tar man sig inte igenom omklädningsrummen tar man sig inte till bassängen. Det finns utsatta grupper som inte tar sig dit. Exempelvis finns det inte omklädningsrum för transpersoner och det är heller inte tillämpat för personer med olika typer av funktionsvariationer, säger Erika Haanaes.

Hon menar att alla inte känner sig bekväma såsom miljön är utformad där i dag. Sådana hinder vill hon råda bot på.

– Inkluderingsperspektivet är enormt viktigt. Simhallen ska vara till för alla.

Kristin Ylikiiskilä Brobergs utställning pågår i demokratirummet mellan 1 och 14 november. Den 9 november håller kommunen en medborgardialog (öppet för allmänheten i Lugnetskolans aula mellan 18:00 och 19.30), där simhallens framtid bland annat kommer att lyftas, men beslutet om ombyggnad tas inte förrän i vår.

Utplacerade schampoflaskor och duschkrämer fungerade som en del av utställningen.

Mer läsning

Annons