Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grafik med variation

/

Annons

Ett 30-tal verk ingår och bland de femton konstnärerna finns representanter från bland annat Tyskland, Holland och Spanien.

De djärva experimentella utflykterna i ny teknik lyser med sin frånvaro, urvalet fungerar snarare väl som pedagogisk översikt, där man betonar basen i den goda klassiska traditionen. Här företräds den av bland andra Jukka Vänttinen, med en suggestiv mörker-ljusstudie och Eva Zettervall, med färggrafik som lever på flera plan, till exempel Spansk kadrilj där gömda tigrar sätter fart på kjolens sväng.

Lars Nyberg anknyter till torrnålstraditionens mest intima och spröda uttryck med sina studier av trevande liv i naturen. Den svagt blå tonen på cikoriablomman är som en känslig vindpust i allt det vita. Ännu diskretare är Lina Nordenströms Nätobjekt i helvitt med reliefyta.

Personligt udda är Helmtrud Nyströms färgetsningar fyllda med myt och magi och Lena Cronqvists symbolladdade flickstudier.

För de häftigare expressiva kontrasterna står främst de utländska deltagare, Antonio Sauras kusliga hyllning till Dora Maar, Klaus Zyllas jazziga kompositioner med humoristiska inslag och Pierre Alechinskys En Route där associationerna irrationallt flyger över ytan.

Mer läsning

Annons