Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Saknar skogsbrukets representanter i DT kulturs artikelserie om skogen

Annons

Jag har med intresse läst DT kulturs artikelserie om skogen men blir delvis bekymrad. Jag saknar en balanserad bild där även representanter för skogsbruk får yttra sig. Det är i och för sig glädjande att många gillar skog och jag instämmer i åsikten att skog naturligtvis innehåller fler värden än enbart produktion. Hela mitt eget liv har kretsat kring skog i olika former.

Nu verkar vem helst som skrivit den minsta lilla bok få torgföra sig utan att någon ifrågasätter fakta.

Eftersom jag är medlem i Skogshistoriska sällskapet reagerar jag på vissa myter som skrivs – Trump skulle kanske kalla dem ”fake news”. Det senaste jag läste var att Sverige skulle ha haft mycket mera skog på 1800-talet än i dag. Det stämmer inte alls om man på minsta sätt anstränger sig att tränga in i historiska dokument.

Gruvhantering och efterföljande vidareförädling hade från 1600-talet och framåt 1800-talet exploaterat skog i stor skala. Efter detta kom så sågverksepoken med avverkning av de grövre träden över hela mellansverige och så småningom spreds avverkningarna upp över Norrland.

Till detta kom sen avverkningar för att försörja massa-och pappersindustrin.  Mellersta Sverige befann sig i en uruselt skogstillstånd under mitten av 1800-talet. Och söderut var det knappast bättre.

I Bohuslän, Västra Götaland, Halland och delar av Småland saknades skog på stora områden. Man hade här prioriterat beten av getter, får och kor vilket gav upphov till vidsträckta ljunghedar.

Under hela 1800-talet var politiker oroliga för att skogen skulle försvinna överhuvudtaget. Så småningom drev denna oro fram vår första skogsvårdslag från 1903. Ljunghedarna i södra Sverige började planteras i början av 1900-talet och många av de avverkningar som i dag sker i sydsverige görs i skogar som en gång planterats av människor.

Från 1920-talet etableras riksskogstaxeringen som ger möjlighet att följa förändringar i skogstillståndet över landet. Ett mycket värdefullt instrument.

En annan myt är just att arealen gammal skog minskar. Utdrag från riksskogstaxeringen visar en annan bild. Där ser man att gammalskogen ökar – dock inte med stora arealer, både i söder och norr.

Tord Halvarson

Läs artiklarna i DT Kulturs serie om skogen:

Katarina Östholm: I skogen återfår människan sin rätta storlek

Därför är skogen så mycket mer än en trädplantering

Trädens hemliga liv avslöjar även den mänskliga själens behov av samhörighet

Människans seger över skogen kommer med ett högt pris

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons