Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I morgon avgörs det: Vem får årets Almapris?

På tisdag får vi veta vem eller vilka som får årets Alma-pris. Fjolårets pristagare Meg Rosoff har gjort priset mer omskrivet internationellt. För hennes egen del blev utmärkelsen livsavgörande.

Annons

När juryn tillkännager årets pristagare är det för femtonde gången. 226 författare, läsfrämjande organisationer, illustratörer eller muntliga historieberättare finns på listan över de nominerade, i sig en guldgruva för alla intresserade av barn- och ungdomslitteratur.

Majoriteten av dem ligger kvar från tidigare år, men ett 60-tal är nya.

– Det tar ju ganska lång tid för juryn att utvärdera dem ordentligt, säger Helen Sigeland, chef för Alma-prisets kansli.

Författaren Meg Rosoff, fjolårets Alma-pristagare.

Fjolårets pristagare, brittiskamerikanska Meg Rosoff, har både genom sina böcker och sin vältalighet tveklöst bidragit till att göra Alma-priset mer omtalat, konstaterar Helen Sigeland, som försöker hålla koll på den mediala bevakningen.

Meg Rosoff själv tar till de stora orden när hon blir ombedd att berätta vad priset har betytt för henne.

– Det ändrade mitt liv helt och hållet. Det fanns så många fantastiska människorna på den här listan att jag aldrig hade kunnat föreställa mig att jag skulle få det. Jag är verkligen ingen särskilt ödmjuk människa, men det finns så många där som jag verkligen beundrar, som jag har beundrat i hela mitt liv, säger hon på telefon från hemmet i London.

Efter att hon fått priset började hon läsa på mer om Astrid Lindgrens politiska engagemang.

– Jag antar att jag ville visa juryn att de valt rätt person. Även nu efteråt känner jag att det är ett ansvar lika mycket som ett pris.

Fjolrets Almapristagare författaren Meg Rosoff (vänster) presenteras av stadsbibliotekarien Katti Hoflin vid prisceremonin i Konserthuset i Stockholm. Arkivbild

Under året har Meg Rosoff besökt otaliga festivaler och flitigt uttalat sig i frågor som rör utbildning och barn- och ungdomslitteratur.

Alma-priset har också gett en ordentlig skjuts åt utgivningen av hennes böcker. Många länder som tidigare givit ut bara en eller två har bestämt sig för att översätta alla. Bara den här dagen har hon fått meddelande om nya översättningar till ryska och hebreiska.

Har du haft någon skrivro?

– Inte så mycket. Men jag har en ny bok i huvudet.

På tisdag är hennes Alma-år slut.

– Jag känner mig lite sorgsen, någon tar över mitt pris nu. Men det är ett fantastiskt pris och det förändrar livet, den som får det ska vara väldigt lycklig.

*

Alma-priset

Prissumma: Fem miljoner kronor, vilket gör det världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Krav: Priset ges till personer eller organisationer som verkar i Astrid Lindgrens anda och som värnar demokratiska värderingar.

Tre av årets 226 nominerade:

Ursula Le Guin: Amerikansk fantasymästarinna, i dag 87 år, som skrivit klassiker som "Trollkarlen från Övärlden".

Lubuto Library Partners: Organisation i Zambia som jobbar för att stödja för att stödja bibliotek som jobbar för barns och ungdomars läsning.

Wolf Erlbruch: Flerfaldigt prisbelönt tysk författare och illustratör vars bilderbok "Anden, Döden och Tulpanen" riktar sig lika mycket till vuxna som till barn.

Mer läsning

Annons