Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I den fullständiga förrycktheten

/

BOK: Luften är rå och kall. Knappt en enda dag är det uthärdligt utomhus. Vindarna blåser hårt. Regnen avlöser varandra. Paris visar sig från sin sämsta sida. Det är i slutet av januari månad och året 1895.

Annons

Han sitter flera timmar varje dag utanför sjukhuset Hôpital Saint-Louis. Det uppdrag som Zygmunt Pietziewzskoczy accepterat är att spionera på August Strindberg. Zygmunt kommer senast från Berlin där han under en längre period har rört sig i utkanten av kretsen av många nordiska konstnärer, författare och andra mer bohemiskt lagda existenser.

Krogen Weinhandl und Probierstube som Strindberg kallade för Zum schwarzen Ferkel dasa (Den svarte griskulten) var deras stamlokus. Även Zygmunt, utbildad men misslyckad kemist med en tysk far och svensk mor, besökte med jämna mellanrum krogen. Det var även där som han fick uppdraget att åka till Paris för att spionera på Strindberg – av en apotekare som beskrivs som demoraliserad satanist och författaren Stanislaw Przybyszewski som gift sig med Berlinkretsens mest intressantaste och åtrådda kvinna, Dagny Juel, kallad Aspasia.

Det är mitt under den så kallade Infernokrisen. Den store författaren skriver inte mycket – åtminstone ingen skönlitteratur. Några artiklar om sina idéer och teorier inom flera naturvetenskapliga områden trycker han i såväl franska tidningar som fackpressen.

Strindbergs alkemistiska experiment och teoretiska spekulationer har helt tagit överhanden. Zygmunt å sin sida gör allt han förmår för att ta reda på vad Strindberg egentligen ägnar sig åt. Men även Zygmunt befinner sig i kris. Hans hälsa vacklar. Snart blir han liggande, insjuknad i en kraftig förkylning där feberdimmorna förvränger hans medvetande. Det är upptakten till hans egna infernokris.

Boken Skuggan består av Zygmunt Pietziewzskoczys dagbok och beledsagande kommentarer av Förläggaren. Skuggan är Marit Furns debutbok. Hon undersöker en fascinerande frågeställning: Tänk om Strindbergs paranoida beteende under Infernokrisen hade verklig grund och att han var offer för ett aktivt spionage? Han var – bokstavligt – förföljd, skuggad vart än han gick. När sedan Zygmunt bor vägg i vägg med Strindberg på ett pensionat beläget på 2 rue de la Grande Chaumière borrar han ett hål i väggen varigenom han hela tiden kan se vad som händer inne i Strindberg rum. Med hjälp av en dyrk tar han sig regelbundet in i Strindbergs rum. Han går igenom anteckningar och läser uppenbarligen i det som snart tar formen av det som skulle bli Ockulta dagboken. Då har Strindberg flyttat till det sedermera berömda Hôtel Orfila. Zygmunt hyr rummet rakt ovanför och borrar där ett hål genom golvet – något Strindberg skriver om i sin dagbok.

Men när Zygmunt själv inhandlar egna deglar, provrör och utrustning för att kopiera Strindbergs experiment men inte med svavel utan jod passerar han en gräns. Han börjar själv glida in i vanföreställningarnas förvridna värld.

Marit Furn är väl inläst på Strindberg. På så sätt blir romanen fascinerande, men även Zygmunts sönderfall och sammanbrott fängslar. Det blir till en på en och samma gång kontrasterande relief och ett parallellfall till vad som sker med Strindberg. Det är lätt att – på ett psykologiskt plan – tänka på Polanskis film Hyresgästen där Polanski själv – han spelar huvudrollen – flyttar in ett hotellrum och steg för steg övertar den förra hyresgästens beteende och persona. Kvinnan som tidigare bodde där kastade sig ut genom fönstret. På samma sätt är det som om Zygmunt smittas av Strindbergs agerande och blir allt mer fast i dennes sätt att betrakta och tolka vad som händer.

Suggestivt och medryckande rakt in i den fullständiga förrycktheten förmår Marit Furin att skildra Strindbergs Infernoperiod och skuggan Zygmunts tilltagande förvirring och allt djupare kris.

.

LITTERATUR

Marit Furn

"Skuggan"

(Albert Bonniers Förlag)

*

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Mer läsning

Annons