Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon får årets Werner Aspenströmpris: ”för en en sensualism som börjar i den egna kroppen”

Årets mottagare av Werner Aspenströmpriset är den Halländska poeten Ingela Strandberg. Hon får priset bland annat för att hon skriver ”med en sensualism som börjar i den egna kroppen, och själen, och når ut i kosmos”.

Annons
Ingela Strandberg får årets Werner Aspenströmpris. Foto: Sara Mac Key/Hans Ericson

Ingela Strandberg är född 1944 i Grimeton i Halland, där hon också är bosatt. Sedan debuten 1975 med samlingen ”Visor i vinden” har hon gett ut tretton diktsamlingar, ett dikturval och sju romaner. Hon har framträtt som musiker och sångerska, med egna visor och sånger, på scen och på skiva, och gjort en egen soloskiva.

Ur motiveringen: ”Hon är föränderlighetens poet – få har som hon skrivit om den inre oro vars ständiga flyktsignaler fyller gårdsplanen med vägskäl. Men också hemkomstens – en som vet lika väl som Werner Aspenström att ”för att komma till en främmande ort måste vi hela tiden passera hemtrakter”.”

Ingela Strandberg är den tolfte mottagaren av Werner Aspenström-priset, som består av en tegelröd tröja i ull, ”den röda molntröjan”, efter en modell som Aspenström själv gärna bar. Tröjan stickas varje gång speciellt för pristagaren.

Tidigare pristagare: Staffan Westerberg (2006), Nina Burton (2007), Bo Strömstedt (2008), Lina Ekdahl (2009), Göran Bergengren (2010), Elisabeth Rynell (2011), Per Helge (2012), Tua Forsström (2013), Lennart Sjögren (2014), Marie Lundquist (2015) och Thomas Tidholm (2016).

Priset delas ut under Werner-dagen, som årligen genomförs i ABF-huset vid Sveavägen i Stockholm på Werner Aspenströms födelsedag den 13 november.

Ingela Strandberg är den tolfte mottagaren av Werner Aspenström-prisetFoto: Sara Mac Key

Mer läsning

Annons