Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsförbundets årsmöte samlade drygt 100

/
  • DFHFs styrelseledamöter Gertrud Ilis och Olle Tranberg tar emot Olle Nordqvist från Ore. I bakgrunden Anna-Karin Andersson, Nyhammar, andre vice ordförande i DFHF.

På Dalarnas hembygdsförbunds årsmöte den 22 april 2017 samlades drygt ett hundratal delegater och åhörare i Dalarnas museums hörsal.

Annons

Till mötesordförande utsågs landshövding Ylva Thörn. Årsmötet godtog verksamhetsberättelse och årsredovisning för 2016 och beviljade styrelsen ansvarsfrihet för det gångna året.

Till ordförande för 2017-2018 valdes landshövding Ylva Thörn. Till ledamöter i styrelsen valdes för perioden 2017-2019 Staffan Nilsson, Falun, Anna-Karin Andersson, Nyhammar, Jon Bodin, Säter, Inga Murmester, Svärdsjö. Gertrud Ihlis, Djura, valdes som ersättare för samma period och Ronnie Jensen, By, valdes som ersättare för 2017, fyllnadsval efter Per Kåks, Hedemora.

Ordinarie ledamöter för 2016-2018 är Jan-Olof Montelius, Falun, Christoffer Olerås, Stora Skedvi, Birgitta Sandström, Falun, Olle Tranberg, Transtrand.

Till ordinarie revisorer 2017/2018 utsågs Inga Gruvris, Leksand och Anders Jonsson, Sundborn och till ersättare Mats Zetterström, Bjursås och Hans Jonsson, Bjursås.

Valberedning har varit Thomas Björklund, Ulla Berglund Brasch och Svante Modin, samtliga omvaldes.

Årsmötet biföll motionen, angående landskap och landskapsskyltar, till SHFs årsstämma 2017. I motionen framgår att Dalarnas hembygdsförbund anser att landskapen ska uppmärksammas mer tydligt.

Landskapen har sedan 1600-talet förlorat all sin rättsliga form. Trots detta lever namnen starkt i både ett socialt och kulturellt perspektiv och inte minst litterärt. Alla känner till landskapen i Sverige. Det finns landskapsblommor, landskapsfiskar, -fåglar, -skalbaggar och -mineraler etc. Dessa skapar kulturella markörer som är sammanhållande och identitetsskapande.

Per Kåks, Hedemora, avtackades för de sex år som ledamot och ersättare i styrelsen.

Efter årsmötesförhandlingarna föreläste Lars Jönses, verksamhetschef/byggnadsantikvarie på Dalarnas museum om projektet Medeltida timmerhus där drygt 150 timmer hus i Dalarna har inventerats.

Föreläste gjorde också Eva Sjöblom, manusförfattare, frilansfilmare och filmpedagog med ett förflutet som museipedagog under rubriken ”Vilket liv” – tidsresor och kulturmöten på hembygdsgårdarna. Hon berättade om ett projekt med levandegörande på hembygdsgårdarna i Leksand på 1990-talet men som fortfarande är i högsta grad aktuellt som pedagogisk form och kan användas för förmedling av kulturhistoria till både barn och vuxna.

Mer läsning

Annons