Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heldag om litteraturlänet Dalarna med sikte på regional strategi

Hur är det att vara författare i Dalarna i dag? Hur fungerar de litterära nätverken i länet? Hur kan samordningen mellan ordkonstnärerna, kulturinstitutionerna och litteraturförmedlarna förstärkas?

Annons

Det är några av de frågor som kommer att diskuteras under fredagens konferens ”Litteraturen i Dalarna” på Scandic Hotel i Borlänge. Utgångspunkten är rapporten ”Litteraturen som konstform i Dalarna – en kartläggning av nuläget”, där författare, förläggare, bokhandlare, litterära sällskap, bibliotek, studieförbund, folkhögskolor, Högskolan Dalarna och andra litterära aktörer med anknytning till länet fått svara på frågor om sin verksamhet.

– Syftet är att ta fram en vision, en strategi för litteraturen på regional nivå, berättar Ylva Sellin Isaksson, som på uppdrag av landstingets kultur- och bildningsförvaltning gjort kartläggningen. Något som ska kunna användas som underlag för politiska beslut på området.

Vad ger utredningen för bild av Dalarna som litteraturlän?

– Dalarna är en spegel av Sverige, säger Ylva Sellin Isaksson. Det finns många engagerade amatörer, men få kan leva på litteraturen. Resurserna finns men samverkan kan bli bättre.

Kulturredaktionen återkommer med en rapport från konferensen.

Mer läsning

Annons