Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Finns inget folkets makt" – läs reaktioner på vår demokratiserie

Artikel 4 av 9
Demokrati under press
Visa alla artiklar

Här är några kommentarer och åsikter angående vår serie ”Demokrati under press".

Annons

Vill gratulera kulturredaktionen till initiativet om att behandla demokrati inom kultursidans ram. Jättebra!

Eftersom jag är äldre har jag flera gånger känt att det känns angeläget att beskriva bakgrund och innebörd i det som vi ser som självklarheter i vår vardag te x demokrati, att den inte är för alltid given utan måste underhållas och förvaltas. Begreppet bildning är för mig en central del av begreppet kultur. Jag läser demokratiartiklarna som bildning. /Bernt

Den demokratimodell vi har valt att styra det offentliga Sverige med innehåller, som politiska filosofer har formulerat det, fröet till sin egen undergång. Medborgarna kan en dag helt enkelt välja bort demokratin genom att stödja ett odemokratiskt politiskt parti.

Man ska dock inte glömma bort att det finns en trygghet i att odemokratiska åsikter ligger långt ifrån den fria åsiktsbildningens mittfåra. Den stora gruppen medborgare som inte hör till någon extrem ytterkant består alltjämt av öppna och generösa människor som har en stark känsla för både politisk rättvisa och medborgerliga fri- och rättigheter.

Vägen till makten är därför inte så spikrak för ytterlighetsyttringar, som odemokratiska partier, som man ibland kan föreställa sig.

För att komma i besittning utav makten behöver man nämligen liera sig med en konstellation av andra partier. I den situation vi har idag uppstår därför en fara. Ingen konstellation kan som bekant få en egen majoritet. För att få tag i den eftertraktade makten växer därför lockelsen hos demokratiska partier att ta stöd av odemokratiska.

Som tur är innehåller vårt styrelseskick inte bara fröet till dess undergång. Det finns även möjlighet att plantera ett frö till ytterligare demokratisering. I det syftet finns numera Folkstyret. Ett medborgardemokratiskt parti som på ett fiffigt sätt tar vara på det vi öppna och generösa människor (som har en stark känsla för både politisk rättvisa och medborgerliga fri- och rättigheter) har gemensamt istället för att haka upp sig på de små saker som skiljer oss medborgare åt.

Folkstyret finns också, i mån av tid, på Politikerveckan i Järva.

/Micke Ströberg, folkstyret.se

Kanske fanns någon informell överenskommelse mellan de demokratiska riksdagspartierna, att invandringen inte skulle debatteras i valrörelsen. Det vittnar om brist på förståelse för demokrati och brist pårespekt för väljarna, och var helt enkelt korkat. Media har också ett stortansvar för detta. Kanske var det snarare media som drev politikerna framförsig.

En annan viktig aspekt på praktiskt fungerandeparlamentarism är en pragmatisk inställning. Att inte fastna i personliga motsättningar. Att samarbeta i de fall sakfrågorna gör det möjligt, utan att hindras av vem som (först) kom med åsikten. Ideologisk blindhet finns både till höger och vänster. Även där finns stora brister i dagens riksdag.

/ Per

Sverige av idag är snarare en demokratur än en demokrati. Det känns som om både traditionella partier och stora delar av media-Sverige lider av någon sorts SD-fobi. Trots att man är ytterst medveten om alla de problem som berör asylsökande och invandring som genom åren påpekats av SD är man ytterst ovillig att med kraft ta tag i problemen av rädsla att bli beskylld för att gå SD’s ärenden. Detta torde vara den huvudsakliga orsaken till dagens kaos i före detta välfärdssverige.

/Leif

Stort tack för ert initiativ att belysa demokratins utmaningar i en artikelserie. Rubriken för första artikeln "Demokratin får aldrig tas för given" säger egentligen allt om vad vi står inför och vad som krävs av oss för att inte bara försvara utan utveckla folkstyret.

/Bruno

Klart att demokratin hotas av högerextremismen. En fri, kritiserande, undersökande och objektiv press, och som tar avstånd från högerextremismen typ som ST gör, borgar för demokrati. Så media har absolut en viktig roll i demokratiarbetet.

/Bo

När jag läser artikeln ang "är demokratin hotad av extremism" så funderar jag om om hur det ligger till med omvärldsbevakningen egentligen?

/Ralf

Ett problem med vårt politiska system är avsaknaden av folkets makt.

Vid val röstar vi på partier och i viss mån person, så långt är det hyffsat demokratiskt.

Efter valet uppkommer problemet för då gäller partiets centrala åsikter, dessa åsikter/riktning kan ändras hur som helst under en mandatperiod. Detta utan att väljarna folket kan påverka. Riksdagen är i mina ögon totalt meningslös då den inte agerar självständigt.  Riksdagsledamöter utesluts om de inte gör som centralmakten vill.

När vi har val vart 4:e år är det hyfsat meningslöst. Det som händer är små nyanser av ingenting som medborgare och riksdagsledamöter kan påverka partiets nycker.

/Anonym

Med det IT samhälle vi har, är det än viktigare att journalistiken i tidningar radio och tv är så objektiv det bara går, utan vinklingar med avsikt att gynna journalistens egna värderingar.

/J

Jag har verkligen väntat på en sådan artikel. Det är ett mycket viktigt ämne och behöver skrivas om i den allmänna debatten tyvärr är det inte ofta man ser en liknande artikel. Tyvärr är det ofta populister och extrema krafter som får uppmärksamhet.

/Ulla

Läs mer: Liten demokratiskola

Läs också Demokratin under press del 1: Demokrati versus populism

Krönika: Har demokratin någon chans i svaga tider?

Vi vill veta vad du tycker

En grundförutsättning för demokrati är ett debatterande offentligt samtal.

Vilka är dina erfarenheter av demokrati under press? Hur värnar vi ett öppet samhälle?

Vi vill ha din åsikt.

Mejla kulturchef cecilia.ekebjar@mittmedia.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Alla artiklar i
Demokrati under press
Annons