Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjetragedi i folkhemmet

BOK: Kristian Ekenberg har läst "Nerverna" av debutanten David Nyman.

Annons

Ivar Broman njuter frukterna av folkhemmet. Sverige är på uppgång, fattigdomen drar sig tillbaka och framtiden ser ljus ut.

Även privat kan han se på framtiden med tillförsikt. Han är nygift, har en liten son, ett eget hem och en lanthandel med goda utsikter. Steget från idyll till misär är dock litet. Hustrun Ida får missfall strax före nyåret 1942 och sedan rämnar hans värld.

David Nyman har inspirerats av sin farmors sjukjournaler.

Hennes psykiska sjukdom bryter ut och de följande åren tillbringar hon till stor del på sinnessjukhus, som det hette då, tidvis utskriven för att testa att bo i hemmet igen men med dåligt resultat. Hon lider av bipolär sjukdom och de maniska perioderna får byborna att titta misstänksamt mot dem. Affärerna blir lidande och med tiden tvingas Ivar att sälja sin lanthandel.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

”Nerverna” berättas i två tidsplan, dels i 1940-talet och dels under 1970-talet, när far och son återförenas igen efter trassliga liv och till slut vågar blicka tillbaka på det som de har förlorat.

David Nyman, bosatt i Malmö och med rötter i Kilafors, skriver utifrån sin egen farmors sjukjournaler, men det är en fiktiv berättelse som vi får läsa och den berättas ur de anhörigas synvinkel. På så sätt är det mer en roman om att leva nära inpå psykisk sjukdom än att leva med den.

Med ett enkelt men funktionellt språk borrar David Nyman i svåra frågor. Hur avvikande fick man vara i det svenska folkhemmet? Och var går gränsen för vad som kan krävas av en människa som har lovat att leva tillsammans med någon ”i nöd och lust”? Idas föräldrar har medvetet dolt hennes sjukdom för maken för att kunna lämpa över bördan på någon annan.

Under senare år har en rad svenska romaner getts ut om psykisk sjukdom, exempelvis Anna Jörgensdotters ”Drömmen om Ester”, ”Beckomberga – ode till min familj” av Sara Stridsberg och ”De användbara” av Mattias Hagberg. Debutanten David Nyman försvarar sin plats i denna skara främst genom hur han känsligt skildrar anhörigperspektivet.

Mest berörd blir jag av det senare tidsplanet, under 70-talet, i den trevande försoningen mellan far och son. Ty förutom att vara en roman om psykisk sjukdom, är ”Nerverna” i denna del även en roman om mäns stympade känsloliv.

När Ivar fått sin dödsdom på sjukhuset, går far och son hem för att följa valvakan 1976. ”När alla röster är räknade har Socialdemokraterna förlorat sitt första val på fyrtio år, och eftersom det i och med detta blir legitimt att gråta så tar de båda tillfället i akt.”

Hela romanen är inte lika skickligt skriven som denna sekvens, men David Nyman har framtidspotential om han kan hitta en ny lika stark historia som han i denna har hittat i släktens arkiv.

LITTERATUR

David Nyman

”Nerverna”

(Wahlström och Widstrand)

David Nyman. Foto: Caroline Andersson

Mer läsning

Annons