Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En demokratisk operasatsning säsongsstartar

/
  • Säters Folkets hus är en av sex platser i Dalarna som erbjuder digitala, direktsända utsändningar från olika kulturscener. Peter Törnblom startade redan förra helgen med en inspelad Puccinikonsert med Jonas Kaufmann.
  • Nina Stemme inleder höstsäsongens liveprogram till Folkets hus och parker i Wagneroperan

I helgen startar säsongen för livesänd opera till svenska biografer. Sex orter i Dalarna är uppkopplade, tillsammans erbjuder de elva föreställningar i höst och vår.

Annons

Folkets Hus och Parker har sedan 2007 direktsänt föreställningar från bland annat Metropolitan-operan i New York, Bolsjoj-teatern i Moskva och på senare tid även från Kungliga Operan i Stockholm.

Smedjebacken var först i länet, och en av de första i landet, att installera tekniken och göra digitala utsändningar med direktsänd opera, balett, konserter och teater från världens stora arenor.

– I början var det många som höjde på ögonbrynen och undrade hur det här skulle gå - att ta in finkulturen i Folkets hus, men det gick ju mer än utmärkt, säger Peter Törnblom som var med och arbetade med digitaliseringen nationellt åt Folkets hus under flera år.

I dag driver han Folkets hus i Säter sedan tre år. Inte otippat den biograf som nu har störst utbud av digitala utsändningar i länet.

– Jag tar in alla operor och lite till, varför inte när det finns? Jag vill inte undanhålla publiken något, säger Törnblom.

Och publiken strömmar till. Allra bäst tycker Peter Törnblom om när operakvällarna går parallellt med den livesända hockeyn.

– Det blir underbara möten och samtal i paus över räksmörgåsarna och vinet här i foajén, snacka om kulturutbyte, säger Peter.

– Det här är demokrati i praktiken. Man ska kunna bo utanför storstaden och ändå ta del av fantastisk kultur, särskilt den vi är med och bekostar gemensamt. Jag tycker att alla nationalscener borde arbeta med digitala utsändningar, säger Peter.

På lördag är det säsongspremiären för livesändningar, säsongens första opera är också den hundrade operan som direktsänds på bio från Met.

Föreställningen är nyuppsättningen av Wagners Tristan och Isolde, där Sir Simon Rattle gör sin debut som dirigent vid en livesändning från Met. Nina Stemme gör sin paradroll som Isolde - en roll som hon har sjungit på operascener runt om i världen.

Senare i oktober gör Malin Byström rollen som Donna Elvira i "Don Giovanni" och Katarina Dalayman spelar Den utländska prinsessan i "Rusalka" senare i vinter.

– Det är triss i svenska operasångerskor. Det gör det extra intressant med intervjuerna som ges mellan akterna, ofta får den svenska publiken en hälsning på svenska, säger Peter.

– På så vis kan man säga att biobesökarna i Säter faktiskt kommer närmare sångarna än publiken på plats i salongen i New York.

LÄS MER: från DT Kultur

Mer läsning

Annons