Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delar av gemensam konstskatt visas

/

Har du koll på ditt konstinnehav?
På BoMo visas just nu ett urval ur Landstinget Dalarnas konstsamling.

Annons

Tillsammans äger vi skattebetalare närmare 20 000 verk genom Landstinget Dalarna. Verk som finns utplacerade runt om i länet på vårdcentraler, lasarett, skolor och i kulturverksamheter. Konstarkivet är den enhet som köper in och förser landstingets alla lokaler med konst och förvaltar konstsamlingen. Tidigare års 1,5 miljoner kronor i budget för "styckekonst" har krympt till en miljon i inköpsbudget i år.

En annan del av verksamheten som blivit tydligare senare år är att delta i processen kring den konstnärliga gestaltningen i nybyggnationer. Enligt den så kallade enprocentsregeln rekommenderas att en procent av den totala byggkostnaden gå till konst. Att "regeln" egentligen är en rekommendation har kanske bidragit till att hjulen har snurrat väldigt långsamt sedan den infördes 1937 (!). Men på senare år har allt fler kommuner och landsting börjat tillämpa regeln även om vi fortfarande är långt i från en vana.

I dag omfattar konstarkivet 1,8 procents tjänst där Helena von Bergen tillsammans med Titti Lorentzson delar på tjänsten som enhetsansvarig konsthandläggare. Dessutom tar man in sakkunniga konstnärer i vissa arbeten. Sedan ett år tillbaka har avdelningen också ett uttalat uppdrag att arbeta pedagogiskt och informera om konsten. Ett led i detta är utställningen som just nu visas i länets färskaste konsthall Borlänge Modern, som drivs gemensamt av Borlänge kommun, Diös och Landstinget Dalarnas kulturenhet. Här visas från och med 3 november ett urval av de inköp som gjorts i år och förra året. 15 konstnärer deltar med ett trettiotal verk.

Det är intressant att se spännvidden både i tekniker och i uttryck. Här finns Inger Johanne Rasmussen fint arbetade, stora textila verk i handfärgat ull. Den första trädgården är motivet i det största verket, en prunkande fantasiträdgård att drömma sig bort i.

Margon Lindbergs vägghängda objekt "Carpe diem", korresponderar på ett annat sätt. Hon har skapat ett slags urverk med pendel, där urtavlan ersatts med en skärm som visar ett videoverk med ett rum, en röd fåtölj och en vilande man. Här finns teman om vårt förhållande till tid, acceptans och en humoristisk uppmaning att leva i nuet.

En svit med teckningar av Rune Claesson visas i utställningen - de flesta självporträtt. Claesson som gick bort 2011 tecknar skönheten i det gamla, en slags lågmäld hyllning till den som har levt, visst är slutet närvarande i bilderna men inte på ett hotfullt sätt.

Av urvalet i Borlänge märks en uttalad vilja att nå fram med konsten, väcka tanken och utmana gränserna för vad "sjukhuskonst" kan vara.

Förutom landstingets samling visas ytterligare tre utställningar parallellt i BoMo. I videoboxen visas Videoguds konstvideoprogram, just nu "Sportstugan" av Mårten Nilsson och Gunilla Heilborn.

I det innersta rummet visas Åke Herrdins digitala bilder på fyra väggar. Herrdin är 20 år och tog studenten i våras. Han ägnar sig åt en slags sampling av digitala bilder. Täta kollage av bilder som han komponerar i fina grafiska mönster, tematiken rör sig kring frågor om hållbarhet, miljöförstöring, godhet och ondska. De första bilderna är skapade för några år sedan, de senaste är helt nya. Det är intressant att se hur bilderna utvecklats och blivit luftigare i kompositionerna på den korta tiden.

I entréhallen visas projektet Ladyfest - kollo, där unga filmare visar sina alster - läs mer om det här.

LÄS MER från Borlänge Modern.

Mer läsning

Annons