Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debut om farmoderns psykiska sjukdom

En arbetarfamilj som faller sönder av moderns psykiska sjukdom i en tid då det var ännu viktigare att passa in. I debutromanen "Nerverna" skriver David Nyman en berättelse baserad på sin egen familjs mörka historia, men också om folkhemmets strävan och utanförskap.

Annons

Författardebutanten David Nyman har skrivit romanen

David Nyman hade länge letat efter ett ämne för en roman och plötsligt fanns det där framför honom, närmare än vad han hade trott. För några år sedan hittade han brev i sin pappas skrivbordslåda skrivna av farmodern till pappan. I breven såg han sin farmors psykiska sjukdom, som han kände till men inte hade hört så mycket om, speglas. Han begärde ut hennes sjukhusjournaler och förstod att det här var boken han skulle skriva.- Jag såg en roman i journalanteckningarna. Kontrasten mellan hennes brev och journalerna var jätteintressant, de beskriver helt olika verkligheter, säger David Nyman.

Först försökte David Nyman skriva en bok om sin farmor. Men han kände att det inte gick och bestämde sig för att skriva den ur sin farfars och pappas perspektiv i stället.I "Nerverna" skildras 40-talet när Ida och Ivar träffas och bildar familj ihop samtidigt som hennes bipolära sjukdom tar över och splittrar familjen, och 70-talet när sonen Harry återförenas med sin pappa. Men det är också en beskrivning av folkhemmet och tidsandan som rådde då.- Det intressanta med folkhemmet är att det är tveeggat. Det gav arbetarna rättigheter och svensken en högre materiell standard. Men samtidigt fanns det ingen plats för psykiskt sjuka eller andra som stod utanför den strikta ram som folkhemmet satte upp.

Även om David Nyman hade grundberättelsen klar för sig har det varit en lång process. När han väl skickade iväg romanen hade han arbetat med den i flera år och var ganska säker på att något förlag skulle vilja publicera den, annars hade han nog inte vågat skicka in den, förklarar han. Men ändå kunde han inte ta sig ur sängen när det första refuseringsbrevet kom.- Antingen var jag författare eller så var jag en idiot som trodde att jag kunde skriva en bok. Det var en jättejobbig identitetskris. Allt ställdes på sin spets djävulskt mycket.Under David Nymans uppväxt i bland annat sörmländska Vrena och bruksorten Kilafors i Hälsingland har det funnits böcker i hemmet, men litteratur var inget man talade om. När han som 21-åring läste Pär Lagerkvists "Dvärgen" fick han ett litterärt uppvaknande som han beskriver som en käftsmäll. Och även om han länge hade drömt om att skriva en bok var det som 24-åring han förstod att det faktiskt är något man kan göra på riktigt. Nu skriver han på nästa bok som ska utspelas i en fiktiv version av Kilafors.

För David Nyman är det viktigt att litteraturen är tillgänglig och begriplig. Han har medvetet skalat ned språket i "Nerverna" med ambitionen att den ska kunna läsas av alla. Samtidigt som en viss nervositet inför utgivningen av debutboken anas, ger han en känga åt litteraturutbudet.- Jag är otroligt less på romaner som handlar om författare, konstnärer eller akademiker. Det får räcka nu! Självklart ska man skriva om det som ligger en nära, men jag önskar mig fler skildringar av olika miljöer och klassbakgrunder.Sally Henriksson/TT

David Nyman.

Fakta: David Nyman

Född: 1983 i Vrena i Södermanland, uppvuxen i Kilafors i Hälsingland.Bor: MalmöGör: Författare, skribent och grafisk formgivare.Aktuell: Med debutromanen "Nerverna".Läser just nu: "Om hösten" av Karl Ove Knausgård och "Klassamhällets kollektiva medvetande" av Stefan Svallfors.Litterära förebilder: "Vet inte om jag har några. Men några författare jag imponeras av är Bodil Malmsten, PO Enquist och Jonathan Franzen."Inspireras av: Människor som presenterar nya tankar.Starkaste läsupplevelsen: "När jag läste Jona

Mer läsning

Annons