Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: "Vi är starkt oroade över planerna på ett nytt kulturhus i Borlänge"

Kulturföreningen Magasinet ger sig in i debatten om Dalasinfoniettan och Borlänge kommuns nya kulturhus. Och de är oroade, som kulturaktörer och falubor.

Annons

LÄS OCKSÅ: Falupolitiker rasar mot Borlänges planer på att locka över Dalasinfoniettan: "Förkastligt beteende"

LÄS OCKSÅ: Länsmusikchefen om Borlänges flirt med Dalasinfoniettan: "Jag ränner inte runt till kommunerna och frågar vem som kan ge oss en bra lokal"

Vi kan inte sticka under stol med att vi, både som kulturaktörer och falubor, är starkt oroade över planerna på ett nytt kulturhus i Borlänge. Det har vi varit ända sedan de första planera presenterades för ett antal år sedan, och det aktualiserades på allvar när de nya planerna presenterades i höstas.

Vi vill dock poängtera att det inte handlar om någon kritik mot Borlänge kommun eller Musik i Dalarna. Vi tycker inte att det är konstigt att Borlänge vill ha ett kulturhus eller att Musik i Dalarna vill ha ändamålsenliga lokaler. Det är helt naturligt. Och vill man ha något, så är enda sättet att driva frågan framåt.

Magdalena Omne, en av de som driver Magasinet i Falun.Foto: Mats Nilsson/Arkiv

Vår oro kommer ur ett faluperspektiv. Vi har ända sedan 2006 haft ett mycket gott samarbete med Musik i Dalarna och ser dem som en viktig aktör i Faluns kulturliv. Skulle Musik i Dalarna flytta till Borlänge, skulle av naturliga skäl vårt samarbete sannolikt minska, för vad man än hävdar gäller närhetsprincipen. Men det drabbar inte bara Magasinet, det skulle vara en stor förlust för Falun som profilerar sig som en kulturstad med en dynamisk blandning av starka institutioner och fria aktörer. Vi och många med oss tycker att det skulle vara förödande för Falun att överge den ambitionen.

LÄS OCKSÅ: Galaxen kan bli Borlänges nya kulturhus – förhandlingar inleds

Jämfört med de stora drakarna är Magasinet en förhållandevis liten spelare som är sprungen ur en vilja att sprida bred och högkvalitativ samtidskultur. Sakta men säkert har vi byggt upp en uppskattad verksamhet som är en hybrid av kommersiell, icke-kommersiell och semikommersiell kultur. För att klara av att ta Magasinet från idé till verklighet har vi fått lov att tänka nytt, och med tiden har vi utvecklat en väl fungerande plattform som bygger på olika typer av samarbeten. Vi har också lyckats etablera oss som en nationellt efterfrågad arena som de stora artisterna gärna söker sig till – året runt!

För att prata klartext gör vi mycket med begränsade personella och ekonomiska resurser. Och det är självklart så att en storsatsning på ett nytt, stort kultur- och konserthus i Borlänge innebär ökad konkurrens, som vi som kulturförening inte vet om vi kan matcha. Så ser verkligheten ut, och det är något vi (och Falun) måste förhålla oss till.

För Magasinet ligger det i ”generna” att vara i ständig utveckling. Och vi har ända sedan starten pratat om visionen att förvandla Magasinet och närområdet till ett levande kulturcentrum (och nej, Kulturhus 1014 är namnet till trots, inte ett kulturhus utan i första hand en kulturskola). I Magasinet 3.0 finns plats för både Musik i Dalarna och Dalateatern, 2019 är det till exempel dags för den tredje stora samproduktionen på Magasinet, musikalen "Sweeney Todd"!

Genom att samla flera olika uttryck och aktörer finns fantastiska förutsättningar att generera ytterligare samarbeten och synergier mellan den klassiska musiken, populärmusiken, teatern och samtidskulturen. Vi är också övertygade om att det går att skapa spännande bygglösningar som är såväl kostnadseffektiva som arkitektoniskt intressanta och som skulle lyfta stationsområdet – och Falun – till nya höjder.

Så menar Falun allvar med att vara en levande kulturstad finns det alla möjligheter. Men det räcker inte med att se nya möjligheter, man måste ta dem också.

Vill ni ta Falun in i framtiden, vet ni var vi finns!

Kulturföreningen Magasinet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons