Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Juncker: Vi ska försvara friheten med mer kultur och utbildning

Annons

När EU:s framtid nu utkristalliseras i Göteborg på EU:s toppmöte måste utbildning och kultur vara utgångspunkten. EU kan inte besluta direkt inom områdena utbildning och kultur, men EU har verktyg för att hjälpa medlemsstaterna att samarbeta bättre och underlätta för konstnärer och lärare att arbeta överallt i Europa. 

Att göra detta är mycket viktigt eftersom många utmaningar vi nu står inför är av gränsöverskridande karaktär och kräver att vi agerar gemensamt. Hur kan vi till exempel hjälpa de 44 procent av européerna i alla åldrar som fortfarande saknar grundläggande digital kompetens?

Hur kan vi upprätthålla pressfrihet, mediemångfald och journalistik av hög kvalitet? Och hur kan vi försvara frihet och demokrati inför populism och främlingsfientlighet? Utbildning och kultur måste vara en del av lösningen och det är därför som EU-kommissionen föreslår EU-ledarna konkreta åtgärder som ska vidtas fram till 2025.

En lösning som vi alla kan enas kring är Erasmus+, ett program som firar 30-årsjubileum i år. Erasmus+ har hjälpt över nio miljoner studerande, lärlingar, praktikanter och lärare till vistelser i ett annat EU-land. Bakom framgången ligger européernas vilja att vara mer rörliga och att upptäcka hur andra lever, arbetar och studerar. Fram till 2025 skulle EU kunna fördubbla antalet deltagare i Erasmus+ så att minst 7,5 procent av européerna deltar.

För att underlätta rörligheten för studerande vill vi 2019 införa ett elektroniskt EU-studentkort som innehåller information om examina och kvalifikationer. Detta gör det möjligt för studerande att komma in på utbildningar vid olika institutioner inom hela EU, också inom det mest framåtblickande sektorerna som naturvetenskap, teknik och väg- och vattenbyggnad.

I dag godkänns utbildningsbevis och examina från andra medlemsländer långt ifrån automatiskt inom EU. Nu bygger vi vidare på Bolognaprocessen som banade väg för ömsesidiga erkännanden, och går ett steg längre med den nya Sorbonneprocessen.

Sorbonneprocessen kommer att göra det lättare att förbättra det ömsesidiga erkännandet av utbildningsbevis från gymnasie- och högskoleutbildningar. Dessutom kommer den gränsöverskridande valideringen av yrkesutbildning och intyg att bara vara en formalitet. Kommissionen är redo att redan i maj 2018 lägga fram ett förslag för att förverkliga den här visionen.

Bättre samarbete mellan medlemsstaterna handlar också om att skapa ett europeiskt nätverk mellan universitet och inrätta ett verkligt europeiska universitet. Till exempel en ny en skola för europeisk och nationsöverskridande styrning vid Europeiska universitetsinstitutet i Florens i Italien.

Inom kulturen har Mediaprogrammet sedan 1991 varit en stor tillgång för den europeiska filmen. Sammanlagt har 2,5 miljarder euro investerats i produktion och visning av europeisk film. Vidare har verksamheten med europeiska kulturhuvudstäder bidragit till att öka turismen och ge nytt liv åt 56 olika städer under de senaste 32 åren.

Kulturen i Europa är en rikedom som vi måste bevara i en tid då allt går snabbare och snabbare och mycket verkar mer kortlivat än någonsin tidigare. Därför blir 2018 Europaåret för kulturarv och kulturarvet må gälla historia, arkitektur, litteratur, film eller konst.

Utbildning och kultur driver på sysselsättning och tillväxt, bidrar till social rättvisa och är det bästa sättet att förena alla européer.

Jean-Claude Juncker, Europeiska kommissionens ordförande

Tibor Navracsics, EU-kommissionär med ansvar för utbildning, kultur, ungdomsfrågor och idrott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons