Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalateaternaktuella Anna Öberg fick pris för Årets dans: "Det inspirerar mig till att fortsätta att jobba hårt"

Det blev en fullträff för Anna Öberg från Hudiksvall under Folk & Världsmusikgalan i helgen. Hon var nominerad till specialpriset Årets dans. I år är hon aktuell med två föreställningar för Dalateatern.

Annons

Anna Öberg fick ta emot priset för Årets dans.

Hur känns det nu när nyheten lagt sig?

– Jag känner mig väldigt glad och tacksam!

Vad betyder priset för dig?

– Framförallt betyder det att det jag gör och intresserar mig för har lämnat någon slags intryck eller avtryck. Det gör mig jätteglad och inspirerar mig till att fortsätta att jobba hårt.

Varför tror du att du fick priset?

– Det är svårt att säga varför det blev just jag, det finns många fantastiska dansare som är väl värda detta pris, till exempel Sofia Castro och Ulrika Larsen som båda var nominerade. Men 2016 var ett produktivt år då jag fick göra väldigt spännande jobb så kanske tog juryn hänsyn till det.

Vad håller du på med just nu?

– Just nu jobbar jag inför premiären av min nyaste soloföreställning Rhythmania som jag tillsammans med musikern Anders Löfberg ska spela på Dalateatern den 25 april. Och nästa vecka åker jag till Norge för att koreografera fem dansare inför ett projekt på Riksscenen i Oslo. Under april och maj kommer jag även att jobba som koreograf i Dalateaterns nya produktion Bergtagna som har premiär den 10 juni och regisserad av Johanna Huss.

LÄS MER: Anna Öberg nominerad till danspris

Totalt nio priser delades ut under Folk & Världsmusikgalan i Helsingborgs konserthus under lördagen. Det mest kända namnet bland vinnarna var utan tvekan hederspristagaren Peps Persson, som dock inte närvarade på galan.

Årets grupp blev Malmöbandet Tarabband och årets utgåva tilldelades Magnus Gustafsson för hans doktorsavhandling "Polskans historia."

Göteborgsduon Awilas, bestående av Anki Wallgren och Larisa Lungkrona, blev årets nykomlingar, Sara Parkman utsågs till årets artist och dansaren Ami Petersson Dregelid vann i kategorin årets trad 2017. Årets arrangör blev Umeå-festivalen Umefolk och Stims specialpris, årets kompositör, gick till Lena Willemark.

Både Alice Andersson, Delsbo, och Samantha Ohlanders, Järvsö var nominerade till Årets utgåva respektive Årets Trad-pris.

LÄS MER: En guidad tur i folklig dans

LÄS MER: Premiären av Fäboland

Mer läsning

Annons