Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalkarlarna banade väg för ett öppet Sverige

Rättviksbördige författaren Claes-Göran Bergstrand dramatiserar i en ny bok prologen och det blodiga slutet på dalfolkets protester mot överhögheten 1743. Av många kallad Stora Daladansen, då cirka 5 000 protesterande från främst Dalarna tågade in i huvudstaden.

Annons

I massakern på Norrmalmstorg dödade militären 144 protesterande och fängslade tusentals, de flesta bönder från Dalarna och socknarna kring Siljan. Det blodigaste övergreppet i sitt slag i Sverige. Senare avrättades även de sex ledarna från Mora, Vikarbyn, Husby och Åhl.

Boken visar på ett tydligt pedagogiskt sätt hur bondeupproret inleddes som en berättigad allmogeprotest mot adelns, ståndssamhällets och överhöghetens illa planerade revanschskrig mot Ryssland år 1741, då många unga dalkarlar i kronans tjänst miste livet i Finland på grund av stora politiska och militära strategiska misstag.

Det protesterande dalfolket krävde insyn i riksdagens hemliga beslut om krigsförklaring mot Ryssland - samt att den danske kronprinsen skulle utses till tronföljare i Sverige. Kraven sågs som ett hot och ultimatum av de styrande - adeln och krigsvännerna "hattarna" i riksdagen.

I boken "Massakern på Norrmalmstorg - Böndernas kamp för frihet och inflytande" dramatiserar författaren Claes-Göran Bergstrand upprinnelsen till och resultatet av massakern. Vi får bland annat följa bonden Tång Erik i Rättviksbyn Sjurberg genom de olika vedermödor, ränkspel och konflikter som resulterade i den stora protestmarschen till Stockholm.

I sak uppnådde dalabönderna inget, istället utsattes dalfolket för ett ökat förtryck av staten efter massakern. Men, enligt författaren Claes-Göran Bergstrand var protesterna inte förgäves. Den folkliga kritiken banade väg för de mer reformvänliga "mössorna" i riksdagen.

Boken bygger på historiska källor och en omfattande släktforskning. Det stora persongalleriet i boken är helt autentiskt och ger en personlig och fördjupad bild av en avgörande tidsepok i Sveriges utveckling från adelsvälde mot ökad demokrati.

23 år efter massakern på Norrmalmstorg infördes också den nu 250-årsjubilerande Tryckfrihetsförordningen. Världens första i sitt slag. Grundlagen garanterar än i dag allmänhetens insyn i myndigheters beslut och garanterar rätten att fritt uttrycka tankar och åsikter utan censur.

Mycket i Claes-Göran Bergstrands bok "Massakern på Norrmalmstorg - Böndernas kamp för frihet och inflytande" talar för att dalfolkets protester var avgörande för det öppna Sverige vi lever i idag.

Mer läsning

Annons