Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svedelid gör Garbo levande och mänsklig

/

Annons

Romanen utspelar sig under en vecka då de pratar om gamla minnen och ser de flesta av Garbos filmer. Runt Mimis besök spinns en thrillerartad intrig, som bygger på en hemlighet, förföljelser och skuldkänslor. Historien är visserligen en aning långsökt men det är ändå ett bra påhitt som bibehåller spänningen genom hela boken.

Det har skrivits många biografier om den gåtfulla Garbo. Romanförfattaren kan på ett helt annat sätt ta fantasin till hjälp för att skildra hennes liv. Greta Garbo porträtteras som en både stolt och självkritisk kvinna, sårbar och stark. Här är hon levande och mänsklig.

Svedelids stil är lättillgänglig, om än med ett övermått av utropstecken, och dialogerna låter ibland tillkämpat glättiga. Replikerna kan kännas en aning sökta, Mimis frågor och kommentarer används som ett sätt att återge episoder ur Garbos liv.

De pratar om människorna i hennes förflutna, men också om skapande, konst och sanning. "Film måste vara illusion", säger Greta Garbo, för att den ska kunna tas på allvar. Hon berättar om sin vän och mentor Mauritz Stiller: "Moje sa alltid att om man sluter en överenskommelse från början kan man presentera vilka orimligheter som helst och dom ter sig rimliga."

Det är diskussioner som också äger sin giltighet för romanförfattaren. Då Garbo talar om berömmelsens pris, diskuterar Svedelid samtidigt förutsättningarna för att kunna skriva sin bok. Garbo tänker att "en av avigsidorna med att vara en känd person är att det fabriceras så många lögner om en."

Olov Svedelid har fabricerat en underhållande och intressant berättelse om ensamhetsbehov och konflikter mellan plikt och samvete som man kan känna igen sig i även långt utanför Hollywood.

I Greta Garbo och den döde mexikanen oroar sig de båda kvinnorna för att glömmas av eftervärlden. Det lär knappast hända; om inte annat kanske de som inte känner till Garbos filmer lockas till att se dem efter att ha läst den här boken.

LISA SANDBERG

Fakta:

Litteratur Roman

GRETA GARBO OCH DEN DÖDE MEXIKANEN.

Olov Svedelid

Forum

Mer läsning

Annons