Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisade författaren Sara Lövestam föreläste på lätt svenska för SFI-eleverna i Säter

Det är få författare som håller föreläsningar på lätt svenska. Men prisbelönta Sara Lövestam kan konsten. Hon har elva års erfarenhet som SFI-lärare.
– Vi såg att du gav tips om det på Facebook i våras och då nappade vi, säger Pia Eskola, biblioteksledare i Säter.

Annons

Sara Lövestam har 18 föreläsningar inbokade i oktober. Hon ger även föreläsningar på lätt svenska, vilket Säters biblioteksledare Pia Eskola nappade på.

Sara Lövestam har just avslutat sin föreläsning för SFI-elever i Säter. Det var fullsatt i kulturhörnan på biblioteket och flera extra stolar fick bäras in.

– Det är inte lätt att prata lätt svenska, så jag gick ut med att jag kan göra det om det finns intresse, berättar hon.

Oktober är en intensiv föreläsarmånad för många författare. Det är då biblioteken brukar arrangera Bokens dag.

– Terminen har hunnit komma i gång då också och jag har föreläsningar på företag, säger Sara Lövestam som har 18 bokningar på elva orter den här månaden.

Pia Eskola har bokat henne även till kvällen på Säters bibliotek, men då är temat "Grejen med svenska språket" – ett föredrag som riktar sig till en bred allmänhet.

Sara Lövestam älskar svenska språket och trots att hon bland annat skrivit deckare, är det grammatikboken "Grejen med verb" som är hennes storsäljare.

Hon försökte få sin första bok publicerad som 20-åring, men det dröjde ytterligare nio år innan hon vann Piratförlagets manustävling Bok-SM och fick ge ut debutromanen "Udda".

Sedan dess har hon skrivit i flera olika genrer, både för vuxna och ungdomar. Förra hösten fick Sara Lövestam Svenska deckarakademins pris för bästa kriminalromansdebut. Nu ska hon snart börja skriva den fjärde delen i serien om den papperslösa detektiven Kouplan från Iran, som lever som gömd flykting i Sverige.

Insipirationen till huvudkaraktären har hon fått fått från sina SFI-elever. Sara Lövestam berättar att hon även älskar att undervisa på SFI. Men nu hinner hon inte, utan ägnar all sin tid åt författarskapet.

Alla romaner i Kouplan-serien skriver hon även om till lättlästa böcker. Kortare versioner med enkla ord och meningar. Den första boken om Kouplan "Sanning med modifikation" heter "Flicka försvunnen" i sin lättlästa variant. Den finns även som ljudbok. Sara Lövestam ger tips om att både läsa och lyssna, för att lära sig svenska språket. Och det är inte nödvändigt att begripa varenda ord, bara det går att förstå historien. Efter att ha övat upp sina spräkfärdigheter, kan det även vara en god idé att läsa originalvarianten av boken och notera nya obekanta ord.

– Det är en utmaning att skriva om sina böcker till lättläst, eftersom man är väldigt mån om sina formuleringar. Men det blir som att skriva om dem till en annan konstform, som att att göra det till poesi, säger Sara Lövestam.

Numera har hon även en lättläst blogg därhon skriver ett nytt inlägg varje måndag.

Både november och december har Sara Lövestam försökt att ha helt föreläsningsfria. Det är då hon ska skriva avslutningen i Kouplan-serien. Hon har ett synopsis färdigt och då brukar själva skrivandet ta ungefär två månader. Det kommer att bli hennes fjortonde bok sedan debuten 2009. Alledeles nyligen har hon kommit ut med den metodbok om grammatik för SFI-lärare.

– Jag träffade en tjej i Ecuador som jag började lära svenska, berättar Sara Lövestam som upptäckte att hon hade en viss fallenhet för det där.

När hon sedan gick en universitetskurs, praktiserade hon inom SFI-verksamheten.

– Jag pluggade lärarutbildningen och undervisade på SFI samtidigt, säger hon.

LÄS MER om Säters bibliotek

LÄS FLER nyheter från Säter

Mer läsning

Annons