Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratenpriset gör Nisse Hellberg knäsvag: "Han är min största litterära idol"

Knäsvag och påtagligt rörd kommer årets Piratenpristagare ut från det gamla pumphuset i Vollsjö: Musikern, artisten och Wilmer X-sångaren Nisse Hellberg.
Sällan har det gått till en så inbiten Piratenbeundrare.
– Han är min största litterära idol och hjälte.

Annons

Nisse Hellberg blir den 29:e mottagaren av priset, som består av 100 000 kronor.

Skränande råkor cirkulerar över pumphuset, där ångloken under Piratens barndom fick påfyllning av vattenånga. Hellberg ser glad ut, men det är nästan så att rösten spricker.

– Att få ett pris i hans namn, man blir knäsvag helt enkelt, och smickrad, säger han och erkänner att han faktiskt drömt om att få det, men ändå blev totalt överraskad.

Texterna blir allt viktigare för Nisse Hellberg, som utsetts till 2017 års mottagare av Piratenpriset. Själv har han hämtat mycket inspiration från Fritiof Nilsson Piratens böcker.

Han var i dryga 30-årsåldern när hans pappa gav honom Fritiof Nilsson Piratens "Tre terminer", en kärlekshistoria som berörde djupt. Aptiten på Piraten var väckt och de följande åren läste han vartenda ord som författaren skrivit.

– På den vägen är det nu, jag har alltid en Piraten inom räckhåll.

"Hans låttexter är skarpa och mörkt humoristiska, där varje ord är valt med omsorg", skriver juryn om Nisse Hellberg. Och själv ger han juryn rätt, det är just detta han eftersträvar när han själv skriver låttexter och det han håller särskilt högt i Piratens litteratur – det förtätade språket.

– Målsättningen är, som Piratens ambition var, att fylla varje rad med meningsfullt innehåll.

Men i början av sin karriär blev han och de övriga medlemmarna i Wilmer X smått besvärade över att det blev så mycket fokus på bandets texter. Själva såg de dem mest som ett komplement till musiken.

– Men sedan, mycket tack vare publiken, så har jag förstått att det är texterna som är det unika, i kombination med musiken så klart. Betydelsen av texterna har bara växt och växt och växt.

Juryn motiverar också valet av Nisse Hellberg med att han alltid har gått sina egna vägar. Ju äldre han blir, desto mer får han kämpa med sig själv för att fortsätta utvecklas. Knepet är att utsätta sig för starka upplevelser, tvinga sig till nya intryck, både i mänskliga möten och genom litteratur och andra konstupplevelser.

– Gravitationen drar ju en neråt med åldern och kan göra en stillasittande och i värsta fall trångsynt. Det är det jag vill motarbeta.

Fakta: Nisse Hellberg

Född 1959 i Malmö där han fortfarande bor med fru och två barn.

Var 1977 med och bildade rockbandet Wilmer Pitt, som snart kom att byta namn till Wilmer X. Bandet albumdebuterade 1981 och har sedan dess givit ut otaliga album och haft hits som "Teknikens under" och "Vem får nu se alla tårar?". Senaste albumet, "13 våningar upp", kom 2005 – sedan dess har Wilmer X legat på is.

Solodebuten, "Xtrem", kom 2001 och därefter har det blivit ytterligare sex skivor varav den senaste, "Vägen västerut", kom 2016.

Aktuell: Som årets Piratenpristagare.

Fakta: Piratenpristagare de senaste tio åren

2016: Viveca Lärn

2015: Lasse Åberg

2014: Gösta Ekman

2013: Claes Eriksson

2012: Leif GW Persson

2011: Katarina Mazetti

2010: Carin Mannheimer

2009: Torgny Lindgren

2008: Niklas Rådström

2007: Claes Hylinger

Källa: Fritiof Nilsson Piratensällskapet

Mer läsning

Annons