Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalfärg viktig i New Yorkdeckare

Annons

Det erfar man vid läsningen av Rött spår, uppföljaren till När jorden rämnar. I båda böckerna är den rysk-judiske kriminalaren Artie Cohen huvudperson.

I Rött spår hittas först en gammal färgad uteliggare, sedan hans framgångsrike halvbror, döda i vattnet mitt emot Frihetsgudinnan.

Arties spaningar tar läsaren med inte bara i kringelkrokarna kring två läskiga dödsfall, som kommer att följas av ett tredje, utan också till ett New York i förvandling.

Nästan tre år har gått sedan tvillingtornen genomborrades av flygplan. Folk röker som bortbindare igen.

De amerikaniserade barnen till utvandrade ryska oligarker vräker sig i lyx. För dem är året 1953 fjärran historia.

Men det finns dem som minns. Då dog Stalin. Då utkrävde Amerika spionerna Ethel och Julius Rosenbergs liv i elektriska stolen i Sing Sing.

Då gick, enligt Nadelson, ett ryskt fartyg på grund i inloppet till New Yorks hamn. I den förlisningen tar hon avstamp för sin berättelse.

Intelligent och insiktsfullt skriver hon om USA kontra Ryssland. Hon sätter blåslampa på korrumperat mediafolk som efter den 11 september underblåser terrorskräcken med regeringspengar och hon illustrerar hur tomtspekulanter låter alla moraliska skrupler fara.

Den läsare som känner till New York har tio gånger större chans att njuta av Rött spår än den som går bet på lokalfärgen.

Trots den tufft kyliga stilen och den smarta analysen räcker nämligen inte den smått förvirrande kriminalstoryn för att skapa verklig läslust, inte ens om man väger in Arties blansgång mellan sin nyblivna hustru och kvinnan han en gång levde tillsammans med.

RÖTT SPÅR

Reggie Nadelson

Övers. Ylva Stålmarck

Prisma

Mer läsning

Annons