Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löjligt ytligt om Egyptens framtid

/
  • På spaning. Dromedarer är det effektivaste fortskaffningsmedlet för egyptiska polismän på uppdrag i öknen.

Annons

Författarna Tomas Andersson och Stefan Foconi utlovar just det. Den ska även fungera som turistguide, men erbjuda ett annat perspektiv än den vanliga guideboken. Ett bättre och infallsrikare perspektiv får man förmoda. Framtidsprognoser utlovas också: Vilken väg går Egypten?

Det mest slående draget med Café Musa är att den består av väldigt många och väldigt korta kapitel. Det gör att man får en känsla av att få veta väldigt lite om väldigt mycket.

Det kan handla om ett strövtåg genom en basar eller en berömd stadsdel i Kairo eller Alexandria. Det kan handla om ett besök i en moské eller på ett museum. Författarna rider på kamel med beduiner och huvudnumret i detta kapitlet är att en av dem får väldigt ont i baken.

De har även genomfört en rad intervjuer, med en högt uppsatt person inom turistnäringen, med en ledare för Muslimska brödraskapet och med kvinnor.

Karakteristiskt för intervjuerna är att de också är väldigt korta, inte sällan stöter författarnas lite aggressiva frågor bort intervjuobjekten, som helt sonika kan avsluta intervjun.

Enligt baksidestexten ska läsaren få svar på viktiga frågor, som vilken roll islam kommer att spela i ett framtida Egypten och vilka möjligheterna är att frigöra sig från beroendet av USA.

Svaren på dessa frågor är, med tanke på frågornas dignitet, nästan löjligt ytliga. Stilen är lakonisk, med korta meningar och satsfragment.

Det roligaste med Café Musa är att författarna är så negativa och sturiga, klagar på än det ena och än det andra. Det får en lite, möjligen ofrivillig, komisk effekt. Hur upprörande är det egentligen att underbetald hotellpersonal propsar på dricks?

Attityden är ovanlig inom genren, som annars ofta, fortfarande, lider svårt av exotisering och romantisering av före detta koloniserade och deras länder.

Fakta: Litteratur Guidebok

CAFÉ MUSA

- egyptiska resor

Tomas Andersson, Stefan Foconi

Leopard förlag

Mer läsning

Annons