Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokförlag kritiserar bokmässan

Bokförlaget Natur och Kultur sällar sig till raden av kritiker mot att högerextrema Nya Tider får ställa ut igen på årets upplaga av bokmässan i Göteborg.

Annons

Huruvida högerextrema Nya Tider ska få ställa ut på bokmässan i Göteborg har varit omdebatterat i flera omgångar. Nu protesterar bokförlaget Natur och Kultur emot deras medverkan.

I ett brev till bokmässan uppmärksammar förlagets vd Per Almgren en film med kopplingar till Nya Tider med uppmaningar om att söka upp och skrämma journalister, skriver Dagens Nyheter.

Filmen spreds på nätet i mars och visar en man som söker upp journalister i deras hem och uppmanar andra att göra likadant.

– Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, tjugo pers besöker dem dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar, de kommer att tänka om när de ska hänga ut folk, säger mannen i filmen enligt DN.

Tidskriften Expo har rapporterat att en av personerna bakom filmen är redaktör på Nya Tider och filmen försvarades senare av sajtens chefredaktör Vávra Suk.

Bokmässans vd Maria Källsson anser inte att filmen i sig är tillräcklig grund för att stänga av en utställare med koppling till filmen och säger till DN att en utställares åsikter inte är avgörande för om denne får ställa ut på mässan.

– Det som beskrivs i brevet är en obehaglig film från en organisation som inte är utställare hos oss men som har en koppling till en utställare hos oss. Vi tar avstånd från den här typen av metoder men det är viktigt att hålla isär vad som är vad, vi kan inte ta på oss en domarroll i samhället, säger hon till tidningen.

Mer läsning

Annons