Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bob Dylan får sin medalj i helgen

Svenska Akademien träffar Bob Dylan i helgen för att överlämna hans Nobelpris, meddelar Sara Danius.

Annons

Bob Dylan. Arkivbild.

Nobelpristagaren Bob Dylan är på väg till Sverige. I helgen ger han två konserter i Stockholm. Under helgen träffas även Dylan och Svenska Akademien, som närvarar vid en av konserterna.

Vid mötet lämnas Nobeldiplomet och Nobelmedaljen över. "Mötet blir litet och intimt, och inga medier kommer att närvara", skriver ständiga sekreteraren Sara Danius på sin blogg.

Hon skriver också att önskemålen kommer från litteraturpristagaren själv.

Någon Nobelföreläsning är inte att vänta under Dylans Stockholmsbesök. Men Akademien har fått besked "att en inspelad sådan av något slag är att vänta", skriver Danius vidare. När, var och hur föreläsningen kommer att sändas är ännu inte klart.

Senast en inspelad Nobelföreläsning förekom var 2013 då Alice Munro fick sitt pris.

Nobelpristagare måste hålla en föreläsning senast sex månader efter Nobelfesten för att få ta emot prissumman, som för närvarande är åtta miljoner kronor. I år löper tidsfristen ut den 10 juni.

Bob Dylans Nobelpris har kantats av trassel sedan Akademien tillkännagav sitt val i oktober. Först fick de helt enkelt inte tag på sin 75-årige pristagare. Sedan valde Dylan att själv inte delta vid prisutdelningen eller festligheterna.

Tacktalet lästes istället upp av Azita Raji, USA:s dåvarande ambassadör i Sverige, medan Patti Smith framförde Dylans "A hard rain's a-gonna fall". Dylan skickade heller inte någon representant för att ta emot utmärkelsen och har därför fortfarande inte fått sitt Nobelpris i rent fysisk form.

TT har sökt Svenska Akademien, som inte vill ge någon ytterligare information.

Mer läsning

Annons