Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilder av världsarv möter besökare

/
  • Modhir Ahmed framför sin bild av en kvinna med ett barn. Ett av nio storskaliga grafiska verk som visas i en permanent utställning i Falu resecentrum.
  • Cheops pyramid i Egypten med sfinxen i förgrunden, ett av Världsarven på Unescos lista.
  • En dansande figur med älghorn och en musiknot som ben, signerad Modhir Ahmed.
  • Bult Karl-Eriks stuga i Elsborg i Falun ingår i världsarvet.
  • Modhir Ahmed har planerat den konstnärliga gestaltningen i resecentrum.
  • En bild av en stenstaty på Påskön välkomnar till Falun.

Med högtryck har bilder av olika världsarv skjutits fram i betongen, faktiska världsarv och mer filosofiska. De monumentala bilderna möter besökarna i Faluns resecentrum.

Annons

Cheops pyramid i Egypten, Hedens bergsmansgård och en stiliserad kvinnokropp med ett barn i famnen. Samtliga bilder av världsarv - den senare en personlig tolkning signerad konstnären Modhir Ahmed.

– För mig är föräldraförsäkringen i Sverige ett världsarv att vara stolt över, något som i dag är en utopi för många föräldrar i andra delar av världen, säger Modhir.

Totalt nio stora verk ingår i den permanenta utställningen i vänthallen i nya resecentrum i Falun. Ahmed står för idé och bidrar med tre egna verk i sviten. Förutom bilden av kvinnan, en dansande figur vars ben bildar en not - tecknet för musik, och på ytterligare en bild en apa som svingar sig mellan symboler för Falu Gruva och Falu rödfärg.

– Lekfullheten, dansen och musiken är grundläggande för vårt välmående och för mig är allemansrätten och naturen det mest storslagna med Sverige, säger Modhir.

Verken är utförda i en ny grafisk teknik, framtagen i Finland. Motivet projiceras på en film som fästs på betongen, en syra öppnar upp plasten där de mörkare partierna i bilden ska framträda, därefter skjuts motivet fram med hjälp av högtryck.

Förlagorna till de verkliga världsarven är fotografier som förstorats och i vissa fall nästan blir upplösta i sina pixlade beståndsdelar. Kompositionerna är väl avvägda, precis som gråskalan i bilderna.

Som komplement till den fasta utställningen kommer Falu konstgrafiska verkstad att ansvara för en mer flexibel utställningsyta längst upp i resecentrum. Ett antal tittskåp på väggen ska visa aktuell grafik, både från verkstadens medlemmar och inbjudna konstnärer, internationella och nationella.

LÄS MER: Modhir vill rädda planeten.

LÄS MER: från DT Kultur.

Mer läsning

Annons