Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Zorn ställs ut i Paris

Konstmuseet Petit Palais i Paris tillägnar Anders Zorn en stor utställning hösten 2017.
- Det är den första Zornutställningen i Paris sedan hans livstid, säger Johan Cederlund, museidirektör på Zornmuseet i Mora.

Annons

Anders Zorn i sin ateljé.

Utställningen, som öppnar den 15 september 2017 och sedan pågår i tre månader, är omfattande.- Vi pratar om ett hundratal verk. Det handlar om oljemålningar, akvareller, etsningar, skulpturer, teckningar och fotografier, säger Johan Cederlund på Zornmuseet i Mora som tillsammans med Nationalmuseum i Stockholm står för huvuddelen av utlånen.Anders Zorn var på sin tid en firad konstnär i Frankrike.

På Världsutställningen i Paris 1889 tilldelades han den prestigefyllda utmärkelsen hederslegionen. Men sedan den Morabördige målaren dog 1920 har hans verk inte ställts ut i Paris.- Det är rätt osannolikt eftersom han verkade i Paris i åtta år och gjorde karriär där, säger Johan Cederlund.Intresset för skandinavisk konst i Frankrike har växt på senare tid. Under hösten har Anders Zorn varit ett av flera namn som ingått i utställningen "Ljus och stillhet" på Musée Toulouse-Lautrec i franska Albi.

2013 och 2014 lockade en större utställning om Anders Zorn närmare 100 000 besökare på Legion of Honor Fine Arts Museum i San Francisco.

Mer läsning

Annons