Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders K Gustafsson blir DT:s kulturredaktör: ”En bra kultursida består av kritik, debatt och människor”

Annons

Anders Kosjanov Gustafsson, i dag fokusreporter och tidigare nöjesredaktör, blir ny kulturredaktör för DT.

Anders K Gustafsson blir ny kulturredaktör för DT. ”Jag älskar kulturdebatt och vill gärna utveckla den utifrån ett brett kulturbegrepp, utan att för den sakens skull mutera till en ledarsida.”

Hur kommer det märkas att du tar över kulturen på DT?

– Jag kommer inte att kasta ut barnet med badvattnet eftersom jag tycker att DT:s kulturavdelning redan är så bra, men naturligtvis har jag mina intressen och mitt eget temperament. Jag älskar kulturdebatt och vill gärna utveckla den utifrån ett brett kulturbegrepp, utan att för den sakens skull mutera till en ledarsida. När det gäller kritiken så tycker jag att det är uppfriskande med starka – och väl grundade – åsikter. Jag är filmvetare i grunden, så det är ett område som jag brinner för. Folkbildning tycker jag också är ett fint begrepp.

 

Hur ser din relation ut till Dalarnas kulturscen?

– Jag har bott i Dalarna i olika omgångar sedan 1989 och har varit landskapet troget sedan 1999. Hela tiden har jag följt den lokala kulturen på olika sätt, oavsett om jag har jobbat med kultur- eller nöjesbevakning. På det personliga planet ingår jag inte direkt i några kulturella kotterier, vilket jag tror är en fördel för journalistiken.

 

Vad ser du för styrkor och svagheter med kulturen i Dalarna i dag?

– Styrkan är att det finns så oerhört mycket – och olika – kultur och många eldsjälar inom bland annat teater, konst, film och musik. Svagheten är kanske en viss självgodhet över den traditionella Dalakulturens förträfflighet.

 

Vilka kulturfrågor är viktiga just nu?

– Jag efterlyser ett mer intressant samtal och tycker att folk borde börja lyssna på varandra istället för att medvetet missförstå. Sedan tycker jag att ungas läsning är en viktig framtidsfråga.

 

Vad kännetecknar en bra kultursida både digitalt och i papper – och är publiceringarna olika beroende på kanal?

– Tre fundament för en bra kultursida, både digitalt och i papper, är kritik, debatt och människor.

 

FAKTA/Anders K Gustafsson

Född: 1971 i Stockholm, uppvuxen i Trönö, Söderhamn.

Bor: Falun

Familj: Fru, två barn och katt

Första kulturupplevelse jag minns? Förmodligen någon proggig barnbok/skiva. Loranga Masarin och Dartanjang har följt med länge också.

Senaste kulturupplevelse? På andra sidan Swede Hollow på Dalateatern.

 

 

Mer läsning

Annons