Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen säger nej till sammanslagning av museer

Allianspartierna är emot en eventuell samlokalisering av Östasiatiska, Etnografiska och Medelhavsmuseet i Stockholm. Olof Lavesson (M), vill i stället ha en utredning av principen för hyressättningen.

Annons

När riksdagens kulturutskott på torsdagen behandlade regeringens kulturarvsproposition röstade Alliansen igenom egna tillägg, som bland annat berör Statens museer för världskultur.

Regeringen betonar i propositionen att man inte tar ställning till i vilka lokaler som de tre Stockholmsmuseerna ska bedriva sin verksamhet. Allianspartierna däremot lägger till en allmän skrivning om att samlokalisering "riskerar varje museums särart".

– Riksdagen fattar ju inte beslut om enskilda museers lokalisering, utan om museipolitikens inriktning, det är viktigt att ha klart för sig. Men det här ska man se som en skarp kritik mot en kulturminister som inte tar ansvar för sina egna förslag. Här har man krävt in en utredning från en myndighet, men sedan duckar man för debatten, säger Olof Lavesson, (M), kulturutskottets ordförande.

Kulturutskottets ordförande Olof Lavesson (M).

I dag måste Statens museer för världskultur använda mer än 40 procent av intäkterna till kostnader för lokaler och personal. Statskontoret har därför efterlyst "kraftfulla åtgärder" för att myndigheten ska få en ekonomi i balans.

Alice Bah Kuhnke (MP) har tidigare framhållit att det vore ministerstyre att säga åt myndigheten vad som ska göras.

Hur tycker ni att myndigheten ska komma till rätta med ekonomin?

– Myndigheten själv pekar ju på ett antal åtgärder som går att genomföra redan i dag, och dessa bör man göra illa kvickt. Vi är också beredda att se över principerna för hyressättningen, säger Olof Lavesson.

Fakta: Regeringens förslag

I kulturarvspropositionen konstaterar regeringen att Statens museer för världskultur tagit fram olika förslag på hur lokalytan ska kunna minskas. Regeringen tar inte ställning till förslagen utan konstaterar att "det ligger inom myndighetens ansvar att besluta om".

Mer läsning

Annons