Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultur på recept

En teaterbiljett på recept från doktorn. Den utvecklingen vill Kristdemokraterna i landstinget inte utesluta.
– Kultur på recept ger resultat, precis som motion på recept gör, säger oppositionsrådet Birgitta Sacrédeus (KD).

Sedan 2010 år har sjukvården i Helsingborg, med stöd av regeringen och Region Skåne, testat kultur på recept inom sjukvården. Detta för att hjälpa personer som bland annat drabbats av utbrändhet, smärta och komplikationer efter stroke.

Skånemodellen har mynnat ut i ett tvåårigt projekt, som fram till 2014 ska omfattar 200 personer regionen. I projektet deltar både offentliga och privata vårdenheter under ledning av ansvariga inom vården.

De patienter som ingår i projektet ska ordineras kulturaktiviteter på recept av en rehab-koordinator eller läkare. Kulturaktiviteterna inkluderar sedan flera gruppträffar i veckan under den tioveckorsperiod projektet pågår för gruppen. Tanken är att aktiviteterna ska resultera i att patienternas problem minskar.

– Det pilotprojekt som tidigare genomförts visar att modellen fungerar. Patienterna upplever själva en stor positiv utveckling. Liksom motion ger kulturupplevelser i sig endorfiner, som ökar välbefinnandet. Det i sin tur gör att fokus flyttas från sjukdomen till det friska. Just nu pågår en utvärdering som ska ta fram vetenskapliga bevis för detta, säger Birgitta Sacrédeus.

Kristdemokraterna vill nu införa systemet även i Dalarna. I en motion till landstinget föreslår de att kultur på recept införs.

– Vi vill ge dalfolket möjligheter till strukturerade, schemalagda insatser för att få ett ökat fysiskt och psykiskt välmående. Inte minst bryter denna satsning bevisligen isolering och depressioner, säger Birgitta Sacrédeus.

Stödet för Kristdemokraternas förslag är dock svalt. Endast Folkpartiet har uttalat sitt stöd.

Den politiska majoriteten i landstinget - S, V och Mp - menar att konceptet är i behov av mer studier och att försöken som nu pågår med kultur på recept ännu ska ses som en försöksverksamhet. Landstingsledningen vill avvakta och följa utvecklingen i Skåne - innan någon eventuell satsning genomförs i Dalarna.

Motionen ska behandlas av landstingets fullmäktige den 24 september.

– I dag räcker inte landstingets sjukvårdsresurser för att nå alla med hjälp. Detta med kultur på recept kan vara lösningen för många. Skam den som ger sig. I politik är allt möjligt. Inställningen till motion på recept var likadan tidigare. Nu är det vedertaget, säger Birgitta Sacrédeus.