Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultradio gör comeback

1981 sändes det första programmet av Aspeboda Network. En satir som handlade om Sveriges första kommersiella radiostation med studion i ett hönshus. Och med handelsman Hansson som sponsrade stationen och ägde och bestämde allt i byn.

Tidningens chefredaktör Christer Gruhs, då radioreporter vid Radio Dalarna, spelade handelsman Hansson.

- Lokalradion hade just börjat sända i Falun. Vi höll till i Folkets hus. På våningen ovanför oss satt riksradions folk. En dag kom de ner och sade att de behövde röster till en ny serie, och frågade om vi kunde ställa upp, berättar Gruhs.

Åke Strömmer hade kläckt en idé. Programmet gjordes av Staffan Husáhr (nu på SVT Norrköping) och Björn Carlgren (känd hovreporter som nu har egen firma i Stockholm). Christer Gruhs och Bo Ingerstam (nu på SVT Gävle/Dala) ställde upp med röster och idéer.

- Första känslan var att riksradion ville driva med oss, göra narr av lokalradion. Jag blev småchockad av den respons det blev på serien, säger Gruhs.

Det blev nämligen en succé.

- Stora rikstidningar åkte upp hit för att leta rätt på hönshuset varifrån vi sände. De trodde faktiskt att vi sände från ett riktigt hönshus, säger Gruhs, och skrattar.

Intresset har varit fortsatt stort från nostalgiker.

- Senast i onsdags var det en man från Malmö som ringde och frågade om det gick att få tag på Aspeboda Network. I stort sett varje vecka är det någon som har hört av sig och velat komma åt serien, berättar Mats Ingels som har letat rätt på de gamla banden.

- På den här tiden arkiverades inget. Man sände, sedan var det bra med det. Av en tillfällighet hittade jag två rullband, och fick sedan med hjälp av en tekniker tag på nästan alla andra avsnitt. Men de sista två programmen hittade jag inte. Det visade sig, som tur var, att just dessa två var arkiverade, berättar Ingels.

Han har hört att den kände komikern Robert Gustafsson inledde sin humorbana efter att ha hört Aspeboda Network.

- Han jobbade på Radio Skaraborg då, och började göra tokprogram efter Aspeboda Network.

- Aspeboda Network var ett av få program som drev med Sveriges Radio på den tiden. Det var mer eller mindre tabu då. Bland annat hade vi ett program som hette Ring så kelar vi, berättar Gruhs.

Ingels har en klar favorit:

- Radiostationens eget koncept på Vi i femman. Här kallar man det Vi i klämman. Ungarna sätts i sträckbänk, och kan de inte svara drar man åt. Dessutom tycker jag att slutet på hela serien är roligt. Någon rycker ut kabeln, sen är det slut.

Gruhs har ofta fått frågan om det inte ska bli någon uppföljare.

- Men vi som var med skingrades åt olika håll, så det blev aldrig av.

Fotnot: Programmet Kalas sänds på fredagskvällar mellan 19.03-24.00. Någonstans mellan 20.30-21.00 i kväll kommer det första reprisavsnittet av Aspeboda Network att sändas.

JAN SVENSSON