Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultförklarad porrfilm blir dokumentär i radio

Två av Sveriges mest kända filmer spelades in i Skattungbyn: Ingmar Bergmans Jungfrukällan och Joe Sarnos Fäbodjäntan. Nu håller Martin Eriksson från P4 Dalarna på med en radiodokumentär om den berömda porrfilmen. Fäbodjäntan, alltså.

Var finns luren? Den stora bronsluren, vars tutande gjorde alla i närområdet så pilska att de ville ligga med allt och alla – ja till och med en falukorv. Det är en av frågorna som Martin Eriksson vill ha svar på i sin dokumentär.

– Jag håller på att försöka jaga rätt på luren och jag vet inte om jag lyckas. Jag har inga ledtrådar var den kan finnas, säger Martin Eriksson, som gärna tar emot tips.

Fäbodjäntan är en film som har etsat sig in i det svenska medvetandet, vare sig man vill eller inte. Den hade premiär 1978, regisserades av amerikanen Joe Sarno. Han dog för ett par år sedan, men hans fru har hjälpt till med uppgifter.

– Ett litet problem är att inte alla som var med på inspelningen vill prata offentligt. Jag har dock fått tag på Joe Sarnos fru Peggy, som är en fantastisk berättare. Jag hade flyt att hon var i Sverige för att vara med i Skavlan nyligen, så jag har bra inside information från inspelningen från henne.

Varför vill du göra den här dokumentären?

– Det är intressant med sådant som beskrivs av fulkultur av många. Två filmer har spelats in i Skattungbyn, Jungfrukällan och Fäbodjäntan. Jag undrar vilken flest har sett. Det är så mycket skrönor om Fäbodjäntan. Vad är det som gör att det lever kvar än i dag? Hur var det på den tiden när det var inspelning och premiär? Det känns ju otroligt konstigt i dag att folk köade ända ute på gatan för en porrfilm. Det var fullt i flera dagar. Det var många som hade hört att det skulle vara en "kulturfilm" som skildrade fäbodlivet. Filmteamet hade ju sagt det, för att få låna fäbodar och lador. Det är ju otroligt roligt. Men det var väl skämmigt att sitta i Orsadräkt på premiären och se att det är nåt helt annat än man tror.

När såg du filmen första gången?

– För några veckor sedan. Jag kan ha sett den på nåt fotbollsläger när jag var yngre, men det kan även ha varit någon annan film. Men man har ju hört skrönor om den – "var inte hon i kassan med i Fäbodjäntan?". Den är ju så spridd också. För bara några veckor sedan så pratade porrstjärnan Puma Swede att hon ville spela in en ny version med Jonas Åkerlund.

Hur är den egentligen?

– Jag trodde att den skulle vara åt gladporrhållet och mer oskyldig, men den är ganska rå. Vissa scener är osmakliga, men den är så taffligt gjord så att krocken bara blir konstig. Dragspelsmusik och getter ena stunden, den andra verkligen råporr. Men man skrattar ju ganska mycket. Den liknar ingenting jag har sett annars. Jag har aldrig känt mig så "dirty" som när jag har gjort den här dokumentären, men jag tror att den kan blir ganska rolig. Det säger ju något om den tiden att en porfilm hade premiär på en biograf. Det fanns bara två kopior, men den gick runt i hela Sverige.

Dokumentären kommer att sändas i P4 den 26 maj.