Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kultband kommer till Orsa

– Vi är ett band som grundades i svenska punkens första skälvande ögonblick. Men snabbt lämnade vi punken bakom oss. Vi tyckte det var för snäva ramar. Vi brukar kalla det vi spelar post-punk, säger Kai Martin från bandet Kai Martin & Stick!

Planen var att bandet skulle på turné 2012, 30 år efter att man spelat in skivan Röd Plåt. Av flera anledningar skulle det dröja ett år innan man kunde ge sig ut på vägarna för att spela upp albumet. Nu kommer de debutera i Orsa på teaterbaren den 16 augusti.

– Vi bildades ’78 och la ned ’85. Däremellan så spelade vi i både Falun och Mora, sen dess har vi inte varit i Dalarna. Däremot har vi en dalmas i bandet: gitarristen Georg Cremonese.

På sin tid valde Göteborgsbandet att stå utanför. De ville inte bli heltidsmusiker. Ville inte till Stockholm. De hade alltid en fot i verkligheten och en i konsten.

– Saxofonisten, Gomer Explensch, har sedan barnsben bott i Skattungbyn om somrarna. Jag var själv där och tittade förbi nyligen och då föddes idén: varför inte spela i Orsa?

Nu har de kanske blivit 30 år äldre och slipats av tidens tand. Men de håller fortfarande hårt på pretentionerna. Det görs med glimten med ögat å ena sidan, och seriöst å andra sidan.

– Vi är oerhört tacksamma över att få spela i Orsa. Vi är glada för minsta lilla kotte som dyker upp.

Gensvaret under turnén har hittills varit långt över förväntan. Bandet låter bra, låtarna är fortfarande aktuella, men viktigast av allt: bandet har sin publik kvar.

– Ambitionen är att fortsätta. Det har känts så bra när vi spelat att det vore dumt att inte ta vara på det. Vi har fyra album och några singlar att luta oss tillbaka till. Vi är sugna på att skriva nytt material.

Längtar man efter att höra klassisk brittisk new wave punk, som gränsar till band såsom Ultravox, Magazine och Simple Minds, kan man göra det i Orsa den 16 augusti.