Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kul att ha gått vidare"

18-årige Emil Segerbäck från Ludvika har tagit sig till final i den nationella programmeringsolympiaden.
Om några veckor ska han befinna sig i Linköping, och går det bra kan han knipa en plats i landslaget.

Annons

Programmering har Emil Segerbäck sysslat med länge, men det är inte någonting han lärt sig i skolan utan det är mer av ett fritidsintresse.

Programmering innebär att man skriver koder, eller instruktioner, för hur man vill att till exempel en dator eller ett visst program ska bete sig.

För några veckor sedan ägde kvalet till programmeringsolympiaden rum. Där fick Emil sju olika programmeringsuppgifter att lösa, och totalt satt han i ungefär 5-6 timmar.

– Det var en uppgift där man skulle hitta vägen ut ur en grotta, säger han och förklarar att man då bygger ett program för ändamålet.

Programmet testas sedan och det program som klarar av flest olika grottor är då det bästa.

I finalen kommer han att tävla mot mellan 30 och 40 personer från hela Sverige.

– Det är kul att ha gått vidare. Jag var med förra året också och då var jag en poäng i från att gå till final så jag antog att jag skulle fixa det i år, säger Emil.

Helgen 15-16 mars kommer han att delta i finalen i Linköping, och går det bra där kan han ha turen att bli uttagen till landslaget i programmering som senare kommer att tävla i Taiwan i Asien.

– Chanserna att jag fixar det tror jag är sådär, det är ingenting jag förväntar mig.

Det viktigaste när man programmerar menar Emil är tålamod.

– Och det som är så kul med programmering är att det först verkar så krångligt, men så fort man lär sig så är det inte det.

Annons