Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krossade flera fönster

När kyrkogårdsvaktmästaren Anders Hellberg kom till jobbet i lördags möttes han av en minst sagt tråkig syn.
Flera av kyrkans blyinfattade fönster var krossade och gärningsmannen hade även brutit bort låset till klockstapeln och startat kyrkklockorna.
– Det är tur att ingen människa kom i vägen, säger Anders.

Det var vid 07.15-tiden på lördagsmorgonen som en närboende fick syn på den pågående skadegörelsen vid Ludvika Ulrika kyrka och larmade polisen.

En aggressiv man hade beväpnat sig med en häcksax med långt skaft och slog sönder kyrkans fönsterrutor.

Länskommunikationscentralen skickade en patrull från Borlänge, men när den kom fram hade gärningsmannen avvikit från platsen.

Då hade han hunnit härja runt på stora delar av kyrkogården.

– Han har slagit sönder sex rutor och på fem ställen har den inre rutan med blyram också gått sönder Det är inget som glasmästaren kan reparera hur som helst, berättar Anders Hellberg när han visar DT runt på brottsplatsen.

På kyrkans huvudport syns tydliga brytmärken, men de kraftiga låsen gjorde att gärningsmannen inte lyckades ta sig in där.

Bättre lycka hade han vid klockstapeln, där han efter att ha brutit bort låset tog sig in och startade kyrkklockorna via manöverpanelen innanför dörren.

– Han klättrade även högst upp i klockstapeln och slog av huvudströmbrytaren. Sedan stal han en cykel som stod inne i klockstapeln. Den hittade vi på kyrkogården.

Under måndagsförmiddagen hade man ännu inte fått fart på kyrkklockorna.

– Som tur är var det inga dop eller bröllop i lördags. Söndagens gudstjänst fick vi genomföra utan klockringning.

De tre år Anders har jobbat som kyrkogårdsvaktmästare har han inte varit med om någon omfattande skadegörelse på kyrkan eller kyrkogården tidigare.

Han menar att det är extra onödigt att försöka bryta sig in då det inte finns något stöldbegärligt.

– Eftersom kyrkan står öppen på dagtid har vi aldrig något framme. Det här för bara med sig massa onödigt arbete för oss. Jag har städat både invändigt och utvändigt och det är hur mycket arbete som helst kvar. Det dyker upp glas hela tiden.

Skadegörelsen kommer dock inte att påverka kyrkans verksamhet i övrigt.

– Hör ni kyrkklockorna så är det jag som provkör dem, säger Anders och går i väg för att bringa ordning i kaoset.

Polisen har ingen misstänkt för brottet.