Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Vuxna asylsökande har klassats som barn och därför behövs åldersbestämning

Inte bara asylboendena, utan hela den migrationspolitiska debatten står i brand.

Det är lätt för den som vill ha ett generöst flyktingmottagande att intuitivt motsätta sig kontroller av vem som ska tas emot. Ändå sker ofrånkomligen en sållning.

Tanken är att barn ska prioriteras högre än vuxna. Men i praktiken bedöms vuxna allt för ofta som barn, vilket Sveriges Radio påvisade i ett djuplodande reportage i onsdags.

Vi fick för första gången i svensk media höra flyktingars röster om hur de själva och stora delar av deras omgivning låtsas vara barn.

Det kan ses som positivt att vuxna får uppehållstillstånd när de felaktigt bedöms som barn. Men ett sådant kortsiktigt tänkande får konsekvenser.

Mottagandet av ett barn kostar upp till sex gånger mer än för en vuxen och har kommit att utgöra knappt hälften av migrationsbudgeten.

Vi kan naturligtvis ta emot fler flyktingar om inte kostnaderna per person är onödigt höga. Men vi behöver inte stirra oss blinda på pengar.

Allvarligast är de våldtäkter och sexuella övergrepp som har begåtts av vuxna på boenden för barn.

Vidare blir processen orättvis när det är den som lyckas slinka igenom med falska uppgifter snarare än den som har störst behov som beviljas uppehållstillstånd.

Felaktiga bedömningar urholkar förtroendet för migrationspolitiken. Att det finns en felmarginal för medicinska bedömningsmetoder bör självfallet finnas med i bedömningen, men det är ändå bättre än att inte ha någon vetenskaplig metod alls att tillgå.

Vetenskapen går ständigt framåt och en utredning Socialstyrelsen utförde i april visade att fot- och knäledsröntgen är betydligt säkrare än tidigare tillämpade metoder genom handleds- och tandröntgen.

Säkerheten att inte missa om en asylsökande är ett barn ligger då på 95 procent. M har under en längre tid drivit på att införa medicinska åldersbedömningar snarast och numera har detta stöd från regeringshåll. Förhoppningsvis sker det snarast.

Vad som borde vara ett missnöje med en dåligt skött migrationspolitik omvandlas allt för ofta till ett flyktingförakt. Det är klart att människor som har överlevt bombattacker och farliga hav drar till med vad som verkar vara en harmlös vit lögn.

Att vilja straffa folk som uppger felaktig ålder, exempelvis genom att sänka deras bidrag, som M:s migrationspolitiska talesperson Johan Forssell har föreslagit, vore att lägga ansvaret på fel personer.

Det skapar associationer med kriminella snarare än med människor i nöd.

Vi behöver veta de asylsökandes åldrar för att kunna hantera dem på ett rättvist sätt.

Inte för att minska flyktingmottagandet, utan tvärtom för att kunna ha ett generöst mottagande. För allas skull; inte minst för flyktingbarnen själva.