Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KRÖNIKA: Välkomna nya tjänsterna som erbjuder vita jobb till fler

Har du för mycket att göra? Hur ska du hinna skruva ihop Ikeamöblerna, måla om sovrummet, kratta löv i trädgården och frosta av frysen? Du kan nu be någon i grannskapet hjälpa dig för en billig penning.

Annons

Tjänsterna växer fram genom det som kallas för delningsekonomin. Ny teknik som smarta telefoner, förändrade vanor som RUT-tjänster och företag som Airbnb skapar helt nya förutsättningar för dig att både bli kund och försäljare.

Kring millennieskiftet talade man om hur den nya ekonomin skulle förändra vår vardag. Nu är den framtiden här för att stanna. Det nya är omfattningen av människor som genom mobilen avtalar om enklare tjänster

- tänk taxiappen Uber som sprider sig över världen och gör det möjligt för dig att både hitta vem du vill ska köra dig från A till B och att själv bli chaufför i din egen bil på lediga stunder.

Formerna för marknadsplatserna på nätet håller på att utvecklas. Du kan sälja barnkläder genom Facebookgrupper och erbjuda dig att kratta löv genom företag som Taskrunner. Du kan således själv tjäna en hacka och spara tid genom att köpa andras erbjudanden.

Finns det då ingen hake med detta?

För det första bygger delningsekonomin på att det finns en tillit mellan kunden, tjänsteförmedlaren och säljaren. Detta förtroende håller på att växa fram på riktigt, men det finns utmaningar i vem som har ansvar och står för försäkringar om något går fel.

För det andra möter delningsekonomins aktörer hårt motstånd från etablerade företag, fackföreningar och det politiska systemet. För vem vill ha konkurrens av mer effektiva och billiga lösningar? Vi kommer att få se tung opinionsbildning mot de nya företagen, och förslag på regleringar och kontroller.

För det tredje utmanas dagens arbetsmarknad och välfärdsstat. Hur ska våra transaktioner rapporteras och beskattas? Vad händer med strejkrätten? Vi talar om en marknad som inte riktigt passar in i mallen med anställda och arbetsgivare med kollektivavtal. Det är samtidigt viktigt att de som säljer tjänster deklarerar sina inkomster för att de ska bli berättigade till sjukpenning, pension med mera. Vi har ett väl utbyggt socialförsäkringssystem, och det bygger på korrekta uppgifter, skatteinbetalningar och kontroller.

En påtaglig risk är att staten kommer att övervaka medborgarna rigoröst för att försäkra sig om hur vi använder vår tid.

För det fjärde kan Sverige bli mer ojämlikt. Fler kommer att jobba för lägre ersättningar än vad dagens kollektivavtal stipulerar och ha mer osäkra inkomster. Samtidigt ger de nya lösningarna många människor en möjlighet att överhuvudtaget komma in och få betalt vitt för ett jobb.

Delningsekonomin kan också skapa nya tjänster och transformera obetalt hemarbete till vita jobb och ge större skatteintäkter till det offentliga.

Trots starka motkrafter och invändningar kan du vara säker på att Uber, Airbnb och Taskrunner är här för att stanna. Utbudet och efterfrågan finns. Tekniken finns. Tiden och resurserna finns.

Och teknik slår alltid politik.