Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Välkommen till O-ringen – ett praktexemplar i folkfest

Experterna har flaggat för problemen. Eliten har älskat utmaningen. Att orientera i Sälenfjällen kommer innebära svårigheter för en del tävlande. Att inte ha något rejält att staka ut vägen efter kan innebära förlorade pallplatser och tappade placeringar i resultatlistan.

Men sen får man inte glömma att O-ringen också är något annat än en ordinarie orienteringstävling. Här är kanske inte det viktigaste att alltid vinna, här är det en bedrift att bara ha deltagit. Förhandsprognoser har visat på folkfest, ja till och med världsrekord. Redan före första elitstart har deltagarantalet nått samma nivåer som förra årets tävlingarna i Borås.

Dansbandsveckan i Malung har knappt hunnit sluta innan en ny folkfest tar vid inom kommunens gränser. Dans, sena nätter, tomma glas och Larz-Kristerz byts mot havregrynsgröt, funktionskläder och svettiga pannband. Två vilt skilda världar, samma typ folkfest.

Dansbandsälskarna har Lars-Kristerz, Vikingarna, Arvingarna och Lasse Stefanz. Orienteringen har Tove Alexandersson, Emil Svensk och Thierry Gueorgiou. Olika typer av idoler, samma idolskap.

Över 38 000 blev den sammanlagda publiksiffran från Malung, går allt enligt planerna har O-ringen mer än 25 000 bara på startlinjen. Lägg därtill alla de föräldrar, släktingar och vänner som med ideell kraft får O-ringen-maskineriet att gå runt.

Tillsammans kommer de ha en väldigt trevlig vecka, tillsammans kan de också skriva in sig i historieböckerna.

O-ringen 2016 har anlänt till Sälen. Någon talar om vinnare, någon om världsrekord men de allra flesta vill bara deltaga i festen. Familjer, vänner och konkurrenter höjer sina hemmablandade energidrycker och skålar.

Välkommen till O-ringen 2016, till orienterarnas och folkets fest, nu kör vi!