Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Vägen fram till Nazityskland präglades av en naiv borgerlighet

En av mina första politiska förebilder var en politisk motståndare.

Jag var under 90-talet socialdemokratisk kommunfullmäktigeledamot i Ludvika och där lärde jag känna lagmannen och moderaten Peter Grünler.

Han var en av de klokaste humanister jag någonsin mött och han berättade ofta om det Tyskland han hade flytt och Weimarrepubliken.

Han menade att Tyskland på 20-talet formellt sett var ett demokratiskt land, problemet var att medborgarna inte var demokrater.

Om inte medborgarna accepterar demokratiska värderingar så som att acceptera en förlust om de andra får fler röster, men att också behandla förlorarna med respekt och utan illvilja, så kommer inte demokratin att fungera hur korrekt författningen än är.

Grünler talade också om den naivitet som Weimarrepublikens borgerlighet visade när den valde att i parlamentet samarbeta med nazisterna i hopp om att dessa skulle kunna uppfostras.

LÄS MER: En stor domare och fin humanist har gått ur tiden

Att en fungerande demokrati också kräver demokratiska värderingar har visat sig vara ett problem i många unga demokratier.

I både Afrika, Mellanöstern och Östeuropa har vi hoppfullt sett demokratiseringar som fallit sönder därför att det inte funnits en demokratisk kultur.

Presidenter som väljs bort i Afrika gör statskupper (eller vägrar avgå, som just nu i Gambia) och i länder som Afghanistan och Irak har de folkvalda ledarna aldrig ens haft en fungerande kontroll över de egna länderna.

I Ryssland men nu även i Polen och Ungern ser vi hur formellt sett demokratiskt valda ledare i praktiken avskaffar demokratin genom att utse lojala domare, stänga ned oppositionella medier och ibland även åtala, eller som i Ryssland mörda, oppositionspolitiker och kritiska journalister.

Många trodde att EU-medlemskapet skulle säkra demokratin i Polen och Ungern men så verkar inte vara fallet.

Vi ska dock inte tro att vi som bor i gamla demokratier är försäkrade mot detta. Tvärtom kan vi se hur ökad polarisering och misstro även undergräver de etablerade demokratierna.

De som vill begränsa demokratin börjar ofta med att försöka undergräva förtroendet för demokratins "trafikpoliser" – de som ska se till att systemet fungerar – det vill säga fria medier, domstolar och självständiga myndigheter.

LÄS MER: Svensk pressfrihet i fara om SD får stort politiskt inflytande

Genom att försvaga dessa kommer du att kunna härska mer oinskränkt och minska risken för att framöver förlora makten.

Vi ser det exempelvis i Storbritannien där Brexitanhängare målar ut domare som landsförrädare för att de inte gillar det sätt som dessa tolkar lagarna på.

Den vanligaste måltavlan är dock media. Nazisternas påhopp på "lügenpresse" har sina moderna motsvarigheter i stängda medier i Ungern, mordet på Anna Politkovskaja, svensk alternativmedias påhopp på Public Service och tidningar som DN och Aftonbladet samt Donald Trumps senaste angrepp på CNN.

Genom att undergräva förtroendet för de som ska granska makthavarna vill antidemokraterna slippa undan ett fungerande ansvarsutkrävande.

LÄS MER: "Rätt av dalariksdagsmannen att vilja kasta nationalisterna ur EPP"

USA är också det tydligaste exemplet på att land där faktiskt demokratin minskar. Det går att skylla mycket på Trump och dennes agerande peka på hur exempelvis rösträtten för svarta i praktiken begränsas i många delstater i Södern.

Men i grunden är orsaken en ökad polarisering där människor med olika åsikter umgås i allt mindre utsträckning och där mediekonsumtionen främst syftar till att bekräfta de egna åsikterna.

Båda sidors väljare tror i allt högre utsträckning att de andra fuskar sig till sina segrar och det kan rättfärdiga att man själv gör detsamma.

Republikanska väljare tycker exempelvis i allt högre utsträckning om Putin och Wikileaks. Det kan inte förklaras av annat än att det är aktörer som hjälpte dem att slippa Hillary Clinton som president.

Och de medier som rapporterar om sambandet mellan Trump-kampanjen och Ryssland nekas ställa frågor på Trumps presskonferens.

Att förlora förtroendet beskrivs ibland som att förlora oskulden. När det väl är gjort är det väldigt svårt att få den tillbaka.

Historien har visat oss att det går mycket fortare att bryta ned än att bygga upp demokratiska värderingar.

En sak kan vi dock vara säkra på och det är att demokratin inte är något givet.

Tvärtom är den något vi behöver kämpa för varje dag.